Spórol az amerikai háztartásoknak Obama

2009.02.05. 19:10

Barack Obama amerikai elnök várhatóan csütörtökön írja alá azt a dokumentumot, melyben arra kéri az energiaügyi minisztériumot, hogy különböző elektromos eszközökre vezessen be új energiahatékonysági szabványokat, így például a mosogatógépekre vagy a légkondikra, írja egy fehér házi forrásra hivatkozva a Reuters.

A dokumentum szigorúbb szabványok bevezetését kéri minden olyan termék esetében, amivel jelentős mennyiségű energiát lehet megspórolni. A minisztériumnak 30 típusú elektromos eszközre kell majd kidolgoznia új szabványokat.

A számítások szerint a következő 30 évben az új szabványok bevezetésével megtakarított villamos energia mennyisége megegyezik azzal, amennyit az Egyesült Államok szénerőműi két év alatt termelnek, az amerikaiak pedig 500 milliárd dollárt spórolnak majd a villanyszámláikon.

Az Egyesült Államok az új szabványokkal továbbá annyival tudja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, amennyit az amerikai erőművek több mint egy év alatt juttatnak az atmoszférába.

Az első lépés már augusztusban várható, akkortól kilenc termék szabványait változtatják meg energiatakarékosra, ezek között lesznek a sütők, lámpák, mikrók, étel- és italautomaták, mosogatógépek, bojlerek és légkondik.