Génmanipulált kukorica fenyegeti Magyarországot

2009.02.21. 13:19

Demonstrációt tartottak civil szervezetek pénteken az EU soros elnöki tisztét betöltő Csehország budapesti nagykövetségénél a génmódosított kukorica magyarországi termesztése ellen. Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy oldják fel a génmódosított növényekre vonatkozó magyar, francia, görög és osztrák moratóriumot. Az Európai Tanács március 2-án tart ülést Brüsszelben a MON810-es génmódosított kukorica engedélyezéséről.

Ha a környezetvédelmi miniszterek nem utasítják el a javaslatot minősített többséggel, Magyarország mezőgazdasága veszélybe kerül, vélik a civilek. Az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége azért szervezett akciót, hogy felhívják a figyelmet a génmódosított növények veszélyeire, és megnyerjék az uniós kormányok támogatását.

„Felkérjük a környezetvédelmi minisztereket, hogy támogassák Magyarországot a MON810 tilalom megtartásában, álljanak ki az egyes országok szuverenitása mellett, hogy saját maguk dönthessék el, mit kívánnak vetni, és mit kívánnak enni" - mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.

Ha a moratórium felmondásáról születik döntés, Magyarországnak alá kell rendelnie magát az EU előírásának, a civilek ezért levélben fordultak a tagállamok követségeihez. Levelükben azt kérik, hogy hívják fel kormányuk figyelmét és támogassák Magyarország álláspontját a március 2-i ülésen. A nagykövetségeknek pénteken személyesen kézbesítették a levelet.

Éppen két évvel a demonstráció előtt az EU minisztereinek tanácsa nagy többséggel a magyar moratórium fenntartása mellett döntött, így a tiltakozók szerint most is lehet esélyünk, hogy a tagállamok mellénk álljanak.

A civil demonstrálókhoz csatlakozott Orosz Sándor, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának szocialista alelnöke is. "Nem egyszerűen ötpárti egyezség, nem egyszerűen a politikusok egyetértése van a magyar kormány valamikor bejelentett moratóriuma mögött, hanem társadalmi konszenzus. Azt szeretnénk, és azt szeretné az MSZP is, hogy Magyarországon csak olyan növény legyen termeszthető - és a génmódosított biztosan nem olyan - ami nem veszélyezteti termőföldjeinket, talajainkat" - fogalmazott felszólalásában.

A fideszes Bagi Béla, a Magosz alelnöke arról beszélt, hogy eddig nem bizonyosodott be, hogy a MON810-es kukorica nem veszélyes sem az emberekre, sem a környezetre, ezért nem támogatják annak elterjedését. "Ez a növény egyetlen dolgot tud: elpusztítja a kukoricamolyt. Magyarországon takarmánykukorica termelésekor nem szoktak moly ellen védekezni, mert a kártétel olyan csekély, hogy nem szükséges, nem éri meg" - hívta fel a figyelmet.

A péntek délután tartott demonstráción néhány száz ember, zömmel fiatalok vettek részt. A Greenpeace szerint más EU tagállamokban is várható hasonló, génmanipuláció-ellenes utcai akció, de ez minden ország szervezetének önálló döntésén múlik.

Sólyom László szintén levélben fordult több európai államfőhöz, így próbál támogatókat szerezni a génmódosított kukorica magyarországi termelésére és forgalomba hozatalára vonatkozó moratórium fenntartásához. "Ha egyszer kikerülnek a természetbe, terjedésük, szaporodásuk, génjeik további változása ellenőrizhetetlenné válik az ember számára" - olvasható a köztársasági elnök csütörtöki közleményében.

"A nem őshonos vagy a mesterségesen előállított élő organizmusok bevezetése az EU bármely területére vagy ökoszisztémájába szélesebb értelemben nemcsak a belső piacot, hanem a közegészségügyet, a természetvédelmet, a környezetvédelmet, a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést is érintő kérdés" - vélekedik Sólyom László.