Széndioxid-kvótákból képez válságtartalékot a zöldtárca

2009.02.23. 23:32

A környezetvédelmi minisztérium 20 milliárd forintos megtakarítást vállalt 2009-ben a kormány felé, amit a szaktárca az idén esedékes, a kiotói jegyzőkönyv szerinti széndioxidkvóta-értékesítés zárolásából fedez, jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

Ez azt jelenti, hogy a 2009-ben eladott széndioxid-kvótákból származó bevétel egészét egyelőre nem fordítják olyan mérhető zöldberuházásokra, amelyek csökkentik a kibocsátást, hanem egy részéből tartalékot képeznek. Az így félretett 20 milliárd forintot ugyanarra a célra költik majd el később, mint amire eredetileg fordították volna, a zárolás tehát nem végleges, közölte kérdésünkre a tárca szóvivője.

A magyar kormány tavaly szeptemberben 2 millió egység széndioxid-kvótát adott el Belgiumnak, novemberben további 6 milliót Spanyolországnak. A kvóták eladási árát eddig nem közölték, mert Magyarországnak jelenleg is folyamatban vannak tárgyalási további értékesítésekről, így a konkrét számok nyilvánosságra hozatala sértené az ország érdekeit, indokolt korábban a minisztérium. A Point Carbon szerint Magyarország szeptemberben 14-15 euróért kínált egy egységnyi kvótát.

Az eladásokról szóló szerződésekben Magyarország vállalta, hogy a befolyt összeget kizárólag mérhető klímavédelmi beruházásokra fordítja, az erre a célra kiírt pályázatok (Zöld Beruházási Rendszer - ZBR) márciusban jelennek meg. Oláh Lajos környezetvédelmi államtitkár januárban azt mondta, több tízmilliárd forint áll a kormány rendelkezésére.

A hétfői kormányszóvivői tájékoztatón szó volt arról is, hogy a ZBR olyan beruházásokat támogat majd, amelyek javítják az épületek energiahatékonyságát. Emellett a használónál közvetlenül csökkentik a költségeket, amivel áttételesen több iparágat, kutatási területet élénkítenek, így ezeken a területeken elősegítik a munkahelyek megőrzését, akár új munkahelyeket teremthetnek.

A tárca számításai szerint az épületenergetikai felújítások pozitív hatása az építőiparra a beruházások megkezdésével már 2009-ben érzékelhető lesz. A megújulóenergia-beruházásokkal munkahelyek jönnek létre, vagyis a munkaerő-kereslet növekedni fog az építőiparban, illetve a megújuló erőforrással foglalkozó háttériparban.

Szabó Imre bejelentette azt is, hogy a tárca a 20 milliárd forint zárolásán túl 4 milliárd forintot spórol azon, hogy csökkenti működési költségeit. A miniszter egyelőre nem tudta részletezni, hogy a takarékossági intézkedések mely területeket érintik majd, annyit azonban elmondott, hogy a hatóságoktól és nemzeti parkoktól nem vonnak el forrásokat, elsősorban a minisztérium vezetésén próbálnak spórolni.