Nem mennek el a civilek a klímacsúcsra

2009.02.25. 19:28

Elfogadhatatlannak tartja négy magyarországi civil szervezet, hogy a február 27-i klímacsúcson, aminek eredeti célja, hogy fórumot biztosítson a gazdaság, a politika, a tudomány és a civil társadalom képviselőinek a véleménycserére, nem kapnak lehetőséget a megszólalásra a plenáris ülésen.

Az Energia Klub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország csak egy külön szekcióban és csak abban az összetételben beszélhetnek a saját munkájukról, amit a szervező engedélyezett.

Közleményükben azt írják, a rendezvényen támogatóként és előadóként felvonultatott vállalatok, akik együttesen a magyarországi ipari széndioxid-kibocsátás több mint feléért felelősek, nagyobb hangsúlyt kapnak, mint a tőlük független szakértők, beleértve a civil szakembereket is.

A négy szervezet szerint a konferencia kimerül a külsőségekben, valódi eszmecserére nincsen lehetőség, ezért a rendezvényen nem vesznek részt. Azt akarják elkerülni, hogy a nagyvállalatok a civilek részvételével próbálják igazolni pozitív hozzáállásukat a témához.