Kizárólag megújuló energia lát majd el egy dán várost

2009.03.12. 11:48

Egy dán kikötőváros, Frederikshavn 2015-re el akarja érni, hogy - elsőként a világon - teljes energiafogyasztását megújuló energiaforrásokból fedezze, ezt várhatóan hét év alatt tudja megvalósítani. Eddig egy 8000 négyzetméternyi napelemes pannóból álló telep épült meg, ami egy távfűtőközpontot működtet.

A zöldenergia alkalmazásában élen járó skandináv országban már létezik hasonló példa: a Samsoe sziget áramellátását teljes egészében a helyben felállított szélerőművek biztosítják, a fűtőenergia 75 százalékát pedig napelemes pannókból és biomasszából nyeri. A Frederikshavn energetikai város nevű projekt azonban sokkal nagyobb fejlesztést igényel.


Nagyításhoz klikk ide!

A Dánia északi részén, a Kattegat tengerszoros partján lévő egykori haditengerészeti támaszpont 25 ezer lakosa energiaszükségletének ma csak a negyedét nyeri zöld forrásból. A polgármesteri hivatal 2008-ban hirdette meg azt a projektet, melynek értelmében 2015-re a szélerőművek által termelt áram, a biogáz, illetve a szemétből és a mezőgazdasági hulladékból nyert energia biztosítja majd a város működését.

A beruházás 1-1,5 milliárd dán koronába (40-60 milliárd forint) kerül, az összeget magáncégek hozzájárulásaiból biztosítják. A városvezetés mindent megtesz azért, hogy a beruházó cégek anyagi ereje mellé elnyerje Frederikshavn lakossága és a kormány támogatását is.

A városi tanács egységesen támogatja a tervet, döntésüket azzal indokolták, hogy tenni akartak valamit a klímaváltozás ellen, így jó ötletnek tartották az áttérést az üvegházhatású gázokat nem termelő energiafajtákra.

A zöldenergiára alapozott terv Erik Soerensen polgármester szerint nagy lehetőséget nyit az új környezetvédő technológiák fejlesztésére és munkahelyeket teremt a városban. Ennek azért is nagy a jelentősége, mert több mint tíz éve hajóépítő dokkokat zártak be, amivel hétezer munkahely szűnt meg.

Frederikshavn városát szakértők javasolták 2006-ban a projekt színhelyéül, kísérletükkel azt akarják bizonyítani, hogy a már létező technológiával lehetséges néhány év alatt 100 százalékosan áttérni a fosszilis energiáról a megújuló energiaforrásokra. A várost egyébként meglátogatta Al Gore volt amerikai alelnök is.