Zöldre tanítják a rendőröket

2009.03.30. 15:23 Módosítva: 2009.03.30. 15:30

Közös oktatási programot indít keddtől az ORFK és a környezetvédelmi minisztérium, a képzés célja, hogy a rendőrségnek azokat a munkatársait, akik részt vesznek a természetkárosítással összefüggő bűncselekmények nyomozásában, felkészítsék a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló Washingtoni Egyezmény (CITES), a vonatkozó EU rendeletek és a magyar természetvédelmi jogszabályok betartatására, illetve a jogellenes állat- és növénykereskedelem elleni fellépésre.

Az előadások témája az egyezmény joganyaga, valamint a magyar védett természeti értékekről szóló jogszabályi előírások lesznek, olvasható a minisztérium hétfői közleményében. A program két hónapig tart, a minisztérium munkatársai ingyen vállalták az oktatást, a tárca továbbá félmillió forinttal járul hozzá a költségekhez.

Az oktatásban összesen 170 rendőr vesz részt, a megyei főkapitányságokról, illetve a helyi kapitányságokról legalább egy-egy ember, illetve csatlakoznak még azok a rendőrök is, akik a környezet- vagy természetkárosító ügyek nyomozásával foglalkoznak, vagy csak érdeklődnek a terület iránt, mondta el kérdésünkre Tahóczki Anita, az ORFK Bűnügyi Főosztályának munkatársa. A rendőrök mellett ügyészségi dolgozók is csatlakoznak a képzéshez.

A rendőrség arra számít, hogy az oktatás segít majd a hatékonyabb felderítésben, gyorsabbá válik az ügyek feldolgozása (például az együttműködés az illetékes hatóságokkal), illetve a rendőrök jobban fogják ismerni a védett állat- és növényfajokat.