Jusztina
10 °C
27 °C

Bajnai még nem kacsintott a zöldekre

2009.04.20. 20:33
0 hozzászólás

Új miniszterelnök, új kormány, új kormányprogram azonban nincs, Bajnai Gordon válságkezelő csomagnak nevezte vasárnap bemutatott programját. Megnéztük, hogy a Bajnai-csomagban milyen szerep jutott a környezetvédelemnek.

A kormányszóvivői tájékoztatón bemutatott összefoglaló prezentáció (pdf) három fejezetében találkoztunk környezetvédelmet közvetlenül érintő intézkedéssel.

Először is a két év alatt összesen 1300 milliárd forintos (2009-ben 400 milliárd, 2010-ben további 900 milliárd) államháztartási megtakarítás egyik része a közösségi közlekedés támogatásának csökkentése lesz. Ezt átszervezéssel és az utazási kedvezmények felülvizsgálatával tervezik elérni.

A költségvetést nem érintő gazdaságélénkítő intézkedések közé sorolták az energiahatékonyság javítását. Ilyen az energiahatékonyság javításának ösztönzése, a szén-dioxid-kvóták eladásából származó bevételek energiahatékonysági programokra fordítása, illetve a Zöld Közbeszerzési Rendszer elindítása. A felsorolás első pontja részletesebb kifejtést igényelne, az utolsó két pontja pedig a gyakorlatban ugyanaz, hiszen a kvótaeladásokból szerzett bevételekből pályázati úton zöldberuházásokat kell elindítani.

A lakosság életkörülményeinek javítására növekedésösztönző lépéseket terveznek bevezetni, melyek részeként környezetvédelmi fejlesztéseket valósítanának meg. Az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan milyen forrásból és milyen fejlesztésekre gondoltak.

Hétfői fejlemény viszont, hogy Bajnai Gordon javaslatot tett az államtitkárokra, a kinevezésekről szóló javaslatát eljuttatta a köztársasági elnöknek. Ennek értelmében Kling István lesz a környezetvédelmi minisztérium államtitkára, Oláh Lajos, a tárca korábbi államtitkára pedig a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban folytatja munkáját.

A kormány rövidesen nyilvánosságra hozza intézkedési tervét is, így bár eddig nem tűnünk esélyes nyertesnek, de még versenyben vagyunk az Európa legzöldebb válságkezelő programja címért.