Obama zöldguruja fehérre festené a háztetőket

2009.05.27. 20:26

Ha fehérre festenék az összes ház tetejét, lassulna a globális felmelegedés, vélekedett Steven Chu professzor, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere. A szokatlan álláspont a gyakorlatban azt jelenti, hogy a meleg éghajlatú országokban a világos színű háztetők hatékonyabban vernék vissza a napsugarakat, így pénzt és energiát lehetne megtakarítani a légkondicionáláson.

Az 1997-es fizikai Nobel-díj nyertese szerint a fehér felületek arányának növekedése lassítaná a globális felmelegedést azzal, hogy a világos burkolatról a meleg visszajut a légkörbe, míg a sötét színű felületek elnyelik a forróságot, és növelik a hőmérsékletet, számolt be a Telegraph.

Ha városi környezetben a házak tetejét és az utakat világos színűekre változtatnák, 11 éven belül ellensúlyozni lehetne a globális felmelegedés autók okozta hatásait.

„Ha az összes épületet nézzük, és mindegyik tetejét fehérre festjük, az útburkolatoknál pedig sötét színek helyett a betonszínt választjuk, és ezt mindenhol egységesítjük, az olyan mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátást takarítana meg, amennyit az autók termelnek 11 év alatt."

A professzor egy londoni konferencián beszélt ötletéről, ahova 20 Nobel-díjast és 60 tudományos szakértőt hívtak meg.

Chu válsághelyzetként értékelte a klímaváltozást, és határozott lépéseket sürgetett, így például az energiahatékonyság növelését, és a megújuló energiák széles körű támogatását.