Évente 6,4 millió tonna szemét kerül a világ tengereibe

2009.06.08. 17:38

Évente 6,4 millió tonna szemét kerül a hét világtengerbe, ami azt jelenti, hogy az óceánok minden egyes négyzetkilométerére 46 ezer darab, hulladéknak számító műanyag tárgy jut, számolt be az ENSZ környezetvédelmi programja, az UNEP.

A szemét legnagyobb része a nemzetközi hajózás számlájára írható, a kapitányok gyakran döntenek úgy, hogy a kikötőkben fizetendő szemételszállítás helyett a nyílt vízen szabadulnak meg a felgyülemlett hulladéktól. Emellett jelentős mennyiségű háztartási- és ipari szemét is érkezik a folyókon keresztül a tengerekbe, ahol aztán a tengeráramlás és a szél szétsodorja a hulladékot.

Évente több mint egymillió tengeri madár pusztul el a vízbe került szeméttől, de ritkítja a teknősöket és tengeri emlősöket is, utóbbiakat akár százezres nagyságrendben. Az állatok gyakran beleakadnak a csomagolóanyagokba, megfulladnak vagy éppen éhen halnak, mert gyomrukat műanyagdarabok tömítik el. A Greenpeace természetvédő szervezet szerint az Északi-tengeren élő sirályhojszák 97 százalékának gyomrában található műanyag, átlagosan 0,31 gramm. Ez az ember számára azt jelenti, mintha egy szelet kenyeret műanyaghulladékkal megpakolva kellene elfogyasztania.