Fülöp az államháztartást is zöldítené

2009.06.11. 18:12 Módosítva: 2009.06.11. 18:19

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az államháztartás zöldítését, a környezetvédelmi szempontok szerinti fokozatos átalakítást szorgalmazza a kormányzatnál. Bajnai Gordon miniszterelnöknek írt levelében arra kívánja felhívni a kormányfő figyelmét, hogy a pénzügyi krízisnek van egy pozitív olvasata is: a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés érdekében el lehet mozdulni - mondta Fülöp Sándor csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján.

Külön kiadások nélkül, egy fokozatos átrendeződést szeretnék a költségvetésben, hogy ne a szennyezést, ne olyan dolgokat támogassunk, amelyekből később még több költsége lesz az embereknek - közölte az ombudsman. Hozzátette, a gazdasági és a környezeti krízisekre választ adó változásokat sürgetnek.

Fülöp Sándor hangsúlyozta, ha tovább halogatják a zöld költségvetést, akkor néhány évtized múlva már drasztikus lépésekre lesz szükség. Ezt szeretnénk megelőzni.

Mint mondta, a téma aktualitását az adja, hogy a pénzügyminiszternek augusztus 31-ig kell elkészítenie a költségvetési törvény javaslatát, most készül annak szakmai előkészítése.

A sajtótájékoztató után Az államháztartás zöldítése: kiút a válságból címmel kezdődött konferencia, amelynek megnyitóján Fülöp Sándor azt mondta, hogy a pénzügyi, a klíma és az energia krízis arról szól, hogy "többet fogyasztunk, mint amennyit fogyaszthatnánk".

Fenntarthatóság és gazdasági növekedés

Greg Dorey, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete beszédében azt hangsúlyozta: a klímaváltozás és a gazdasági válság leküzdése globális kihívás, ezért összefogásra van szükség.

Itt az idő, hogy olyan irányba változtassunk, amellyel nem csak a katasztrofális klímaváltozást sikerül elkerülni, hanem megteremtjük a fenntartható gazdasági növekedést - mondta.

A sajtótájékoztatón közreadott sajtóanyagban az olvasható: a költségvetés bevételi és kiadási tételeinek átrendezésével, a jövő nemzedékek további államadósággal való megterhelése nélkül lehet forrásokat elkülöníteni a zöld gazdaságélénkítésre. Az átrendezés lényege a környezetbarát keresletélénkítés, amelynek fedezetét a "szennyező fizet" elv hatékonyabb érvényesítésével kell előteremteni. A teljes költségvetésre vetítve nem új fizetési kötelezettségek megjelenéséről van szó, hanem elsősorban a meglévő költségvetési keretek környezetvédelmi célú módosításáról.

Zöld költségvetés

A költségvetés zöldítésének főbb pontjai között szerepel az, hogy meg kell majd szüntetni a jelentős környezetszennyezést eredményező gazdasági tevékenységek költségvetési támogatását, meg kell teremteni a környezeti szempontból pozitív tevékenységek fiskális támogatását, valamint az előzőkkel összhangban hangsúlyosan differenciálni kell az egyes termékekre vonatkozó áfa és fogyasztási adó szintjét, alacsonyabb kulcsokkal ösztönözve az alacsonyabb környezetterhelésű termékek használatát.

A sajtóanyag szerint egyre szélesebb körben nyer teret az a meggyőződés, amely szerint a jelenlegi válságból a kiutat a gazdaság, szűkebb körben pedig az állami költségvetés környezetvédelmi szempontú átrendezése jelenti.

A konferenciát az ombudsman hivatala, a budapesti Brit Nagykövetség és a Magyar Közgazdasági Társaság közösen rendezte.