A magyarok harmadát érdekli a környezetvédelem

2009.06.16. 12:07

A magyarok 38 százaléka mondja magáról, hogy érdekli a környezetvédelem. Amíg a szelektív hulladékgyűjtés a fogyasztók felét foglalkoztatja, addig az olyan fogalmak, mint a klímaváltozás vagy a társadalmi felelősségvállalás még idegenül csengenek az embereknek, állapította meg a GfK Hungária és a TÁRKI közös felmérése.

A magyarok 45 százaléka állítja magáról, hogy valaha gyűjtötte szelektíven szemetet. A legnagyobb arányban az értelmiségiek figyelnek erre: 60 százalékuk gyűjti szelektíven a hulladékot. A társadalmilag legszegényebb réteg hajlandó a legkevésbé védeni a környezetet.

Az eredményekből az is kiderül, hogy tízből heten hajlandók energiatakarékos izzót használni. Tízből hatan kapcsolják ki elektromos készülékeiket, ha nem használják, és hasonló arányban vannak azok, akik olyan új háztartási készülékeket vásárolnak, amelyek kevesebb áramot fogyasztanak. A fogyasztók fele részesíti előnyben a helyi termékeket, viszont az autó használatáról csak alig több mint negyedük mondana le.