Hirdetésben kérnek számon a kormányon 30 milliárd forintot

2009.07.03. 14:51

A kormány játszik 30 milliárd forinttal és több százezer emberrel, olvasható az Energia Klub két országos terjesztésű napilapban megjelent hirdetésében.

„Az eddigi több hónapos halogatás és az ígéretek helyett a kormánynak mielőbb nyilatkoznia kell arról, pontosan mikor kívánja a széndioxid-kereskedelemből befolyt közel 30 milliárd forintot pályázati úton elérhetővé tenni" – írja a civil szervezet. Felszólítják a kormányt, hogy indítsa el a pályázatokat, vagy ismerje el, hogy idén már nem írnak ki egyet sem.

A kormány késlekedése miatt nem indulhattak még el az éghajlatvédelmi beruházások, miközben idénre közel százezer lakossági és közintézményi fejlesztés lóg a levegőben. Az elmaradt energiahatékonysági korszerűsítésekkel az érintettek több tízezer forintos éves megtakarítástól esnek el. A vállalkozói szektorban a tétlenkedés bizonytalanságot okoz, a kiszámíthatatlan piaci körülmények miatt munkahelyek kerülhetnek veszélybe, vállalkozások szűnhetnek meg, érvel az Energia Klub.

Kardos Péter éghajlatvédelmi szakértő kérdésünkre azt mondta, hogy már számos levelet írtak a kormánynak, hiszen a pályázatok kiírásának első határideje tavaly december volt, most azért adtak fel hirdetést, hogy a szélesebb nyilvánosságot is bevonják.

Magyarország tavaly ősszel adott el 8,6 millió tonna szén-dioxid-kvótát, amiből 28,2 milliárd forint bevételre tett szert. A szerződésekben vállaltuk, hogy a befolyt összeget mérhető klímavédelmi beruházásokra fordítjuk. A kormány június elején fogadta el azt a határozatot, ami lehetővé teszi a Zöld Beruházási Rendszer elindítását, ezen keresztül lehet majd pályázni támogatásokra.

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter június elején jelentette be hivatalosan, hogy mekkora összeg folyt be a kvótakereskedelemből, illetve azt is mondta, hogy június végén indulnak a pályázatok.