Bezártak a környezetszennyező hulladéklerakókat

2009.07.16. 19:11

Szerdáig bezártak minden olyan hulladéklerakót, amelyiknek a működése a légkörre, a vizekre és az emberi egészségre káros lehet. A bezárások után legfeljebb 50 kilométeren belül elérhetőek lesznek azok a hulladéklerakók, amelyek modern technológiákkal és elegendő kapacitással biztosítják a környezet kímélését, tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium.

A nem megfelelő műszaki védelemmel rendelkező hulladéklerakók bezárását uniós irányelv alapján már a 2001-es hulladékgazdálkodási törvény előírta. A nem megfelelő műszaki védelemmel rendelkező lerakók bezárása miatt az ártalmatlanítandó hulladéknak csak ötödét kell átirányítani biztonságos, uniós szabályoknak megfelelő lerakókba.

A csurgalékvíz és hulladéklerakó-gáz erősen károsíthatja a felszín alatti vizeket és a levegőt. A csurgalékvíz összetétele gyakran rosszabb, mint a legszennyezettebb szennyvízé, ezért annak talajba és a talajvízbe jutása veszélyezteti az ivóvíz bázist, a felszíni, felszín alatti vizek minőségét. A felszabaduló depóniagáz hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, ezek megfelelő kezelése hazánk üvegházhatású gáz kibocsátásnak 20 százalékos csökkentését hozná.

Az önkormányzatok 2001. január 1-jétől készülnek arra, hogy be kell zárni a nem megfelelően szigetelt lerakókat. Az akkor működő csaknem 1300 lerakó felülvizsgálatát, a bezárásra, illetve a továbbműködésre vonatkozó tervek kidolgozását már az akkori jogszabályok előírták, így minden egyes lerakó további sorsát már legalább 5 évvel ezelőtt ismernie kellett az önkormányzatoknak és az üzemeltetőknek.

1100 hulladéklerakó rekultivációja folyik uniós pénzekből, továbbiak támogatása várható. A 75 lerakó az országban jelentkező kapacitásigényt bőségesen biztosítja, tehát lesz hová elhelyezni a hulladékot. A közeljövőben a 75 mellett további új hulladéklerakók nyílnak, ezeket jelentős kormányzati és uniós forrásokból finanszírozzák, írja a környezetvédelmi tárca.

A szekszárdi hulladékot a szomszédba szállítják

A somi, a bajai és a sárbogárdi hulladéklerakóba szállítják csütörtöktől Szekszárdról a kommunális hulladékot, miután július 15-én a tolnai megyeszékhely hulladéktelepét bezárták, az európai uniós előírásoknak megfelelő cikói lerakó pedig nem készült el határidőre.

A hulladékkezelést végző Alisca Terra Kft.-nek havonta tízmillió forint többletkiadást jelent a szállítási költség, mondta Artim Andrásné, a cég ügyvezető igazgatója. Korábban szó volt arról, hogy a paksi lerakó fogadná a szekszárdi hulladékot, a város azonban elzárkózott ettől, tette hozzá.

Az igazgató kijelentette, a többletköltséget nem hárítják át a lakosságra, ez az Alisca Terra Kft. költsége, a cég azonban kártérítést kér a cikói létesítmény beruházójától és kivitelezőjétől. A cikói létesítmény a kivitelező Mota-Engil Zrt. illetékesének tájékoztatása szerint csak egy-másfél hónapos késéssel, augusztus közepén, végén készül el. (MTI)