Húszezer lakás juthat tiszta hőenergiához

2009.07.23. 18:48

Megkezdődött egy új fapelletgyár építése a Tiszaújvárosi Ipari Parkban, a beruházás csaknem 900 millió forintba kerül, az Új Magyarország Fejlesztési Terv 411 millió forint támogatást ad hozzá. A pelletgyár 23 új munkahelyet teremt.

Az EU középtávú energetikai politikája szerint a tagországokban az alternatív energiahordozók felhasználásával előállított villamos és hőenergiának a teljes termelt mennyiségen belül 15 százalékra kell emelkednie 2015 végéig.

fapellet

A miskolci székhelyű, magyar-olasz tulajdonú Eko Fire Kft. fapelletgyártó üzeme az év végén várhatóan már termel, az új gyár óránként négy tonna fapellet előállítására lesz képes. A gyár évente 28,8 ezer tonna fapelletet gyárt majd, ez 532 800 gigajoule hőenergia előállításához elegendő, ez a hőenergia mennyiség csaknem 20 ezer, egyenként 50 négyzetméter alapterületű lakás évi fogyasztásával egyenlő.

A pellet egyébként külsőre megtévesztésig hasonlít a nyúltápra, de annál jóval többet tud ez az alapvetően fából, faipari hulladékból tömörítéssel előállított kis granulátum.

Az egyik legzöldebb energiaforrás, ráadásul 40 százalékkal olcsóbb a földgáznál, felhasználásakor nincs szén-dioxid-kibocsátás, így egyáltalán nem terheli a környezetet. A beruházással terjedhet a magyarországi pellet-felhasználás terjedését, a külföldről importált pelletnél olcsóbb a hazai termék.