Fákat vágtak ki a Hild téren

2009.07.30. 10:21
Három magas fát vágtak ki az V. kerületi Hild téren. Az okok nem egyértelműek. Kevés volt a termőtalaj, vagy a szökőkút szorítja sarokba a nővényeket. A játszótéren mindenesetre nem lesz több árnyék.

Az V. kerületi Október 6. utca és József Attila utca sarkán lévő Hild téren három teljesen egészséges fát vágtak ki – állítja az egyik olvasónk a levelében. Ez a terület is beleesik a Budapest Szíve elnevezésű beruházásba. A projekt folyamán teljesen felújítják a Belvárost és Lipótvárost.

A Hild téren szökőkút, mellette sétány lesz, és ezért elengedhetetlen volt kivágni három több évtizedes fát. A tíz méteres növények nélkül viszont a szomszédos játszótér minden árnyékforrása megszűnt, semmi sem védi majd a gyerekeket a tűző naptól, és a famennyiséget nem ugyanott, hanem egy környező utcában pótolják majd.


Hild tér nagyobb térképen való megjelenítése

A projektet szakmailag segítő Főkert Zrt. munkatársa, Fazekas Péter szerint ők már a tervezési stádiumban látták, nem maradhatnak a növények, mert az átalakítások miatt kevés területük tesz. Olyan elemeket helyeznek el ugyanis a területen – a szökőkút miatt – amelyek a jövőben életképtelenné tették volna a növényeket. „Probléma szokott lenni, hogy a műszaki tervezők pontokként jelölik a fákat a tervrajzokon, pedig azoknak térbeli kiterjedésük is van" - mondta az Index megkeresésére Fazekas, aki hozzátette, az önkormányzat ragaszkodott hozzá, hogy maradjanak meg a fák, hiszen szerves részei voltak az utcaképnek. A kivitelezés alatt be kellett látniuk, hogy mégis ki kell vágni őket.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Más indokot mondtak az V. kerületi városháznál. Kalászi Hajnalka, az önkormányzat építésért felelős munkatársa szerint a Belvárost megújító program keretein belül eddig soha nem cserélt közművezetékeket szednek fel, és csak ekkor vették észre, hogy a hatvanas években telepített fák alatt mindössze 30 centiméternyi a termőtalaj, mivel az alatt már egy régi távközpont pincéje van. A gyökerek így nem tudnak eléggé megkapaszkodni, ezért a fák életveszélyesek voltak; egy nagy vihar könnyen kidönthette volna őket. Pótlás mindenképpen lesz, az Október 6. utcát végig fasorral ültetik be.

h02

Szerettünk volna független civil szervezetektől is szakvéleményt kérni, de az egyiknél szabadságon voltak, a másiknál azt mondták, utólag már nem foglalkoznak az üggyel, a harmadik pedig ugyan felháborítónak tartja a fakivágást, de szerinte már nincs értelme firtatni a történteket.

Szemre minden fa egészséges

2008 májusában az Erzsébet téren kidőlt egy húsz méteres fa, mert eltört a törzse. A fa alatti padon két idős hölgy beszélgetett, a rönk rájuk esett, és az egyikük később belehalt a sérüléseibe. Akkor a Főkert igazgatója, Kocsis László elmondta, szemrevételezéssel állapítják meg a növényekről, egészségesek vagy sem. Azt a fát egy gombafertőzés támadta meg, azért lett üreges a belseje, és tört el. Az utólagos szakvélemény szerint kívülről tényleg épnek tűnt.

Képek a helyszínről