Ismét habzott a Rába

2009.11.01. 19:31 Módosítva: 2009.11.01. 19:31

Nem a három ausztriai Rába parti bőrgyárból származik az a szennyeződés, ami miatt a héten ismét habzott a folyó, mondta vasárnap Nádor István, a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A Rábán kedden és szerdán jelent meg nagyobb mennyiségű hab, mely mostanra jórészt eltűnt.

A vízügyi hatóságok azonnali tájékoztatást kértek osztrák kollégáiktól, de ők azt válaszolták, hogy semmi olyan esemény nem történt a folyó parti szennyvízkibocsátóknál, így a három bőrgyárnál, mely indokolná a Rába újabb habzását, mondta Nádor István.

Szerinte így elképzelhető, hogy valaki illegálisan juttatott szennyező anyagot a folyóba, de az is lehet, hogy a mostani habzás természetes folyamat eredménye. Az igazi problémának azt tartja, hogy a Rába akár habzik, akár nem, mindig szennyezett, mert a három bőrgyár sok erre a folyószakaszra és a Rába képtelen feldolgozni minden onnan érkező szennyező anyagot.

Soós Zoltán, a szentgotthárdi PRONAS környezetvédő egyesület elnöke azt mondtak, hogy folyamatosan figyelik a Rábát, melyen kisebb mértékű habzás mindig volt, ami természetes eredetű is lehet, származhat például a folyóba kerülő falevelekből. Hozzátette azonban, hogy az e hetihez hasonló habzás 2007 óta nem fordult elő. A hab lökésszerű megjelenése miatt szerinte kizárt, hogy ez természetes lenne. A környezetvédők ezért azt gondolják, hogy Ausztriában valamit beleengedtek a folyóba.

A három osztrák Rába parti bőrgyár egyikében, a feldbachiban tavaly ősszel kezdtek el építeni egy új szűrőberendezést, amelynek már tart a próbaüzeme és novembertől már működik is. A másik kettő, a wollsdorfi és a jennersdorfi bőrgyárnál várhatóan 2011-re készül el az új szennyvíztisztító. Nádor István szerint ezt követően biztosan jobb lesz majd a Rába vízminősége.