Magyarország 2027-re hajtja végre az EU Víz Keretirányelvet

2009.11.10. 20:13

Magyarország előreláthatólag 2027-re hajtja végre az ország vizeinek javítását célzó EU Víz Keretirányelvet, mondta Kóthay László környezetvédelmi és vízügyi szakállamtitkár kedden, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának ülésén.

Kóthay László kifejtette: a Duna menti 19 ország várhatóan 2010-2012. között készítheti el a folyó vízgyűjtő területének rendezését szolgáló Duna-jelentést. Ennek rendelkezéseit azonban számos európai ország - köztük Magyarország is - csak 8-10 százalékban tudja végrehajtani az eredetileg előírt 2015-ös határidőig.

Brüsszel ugyanakkor lehetőséget ad az intézkedésekhez szükséges határidő kitolásához is, akár kétszer hat évre, fűzte hozzá a kormány képviselője.

Kóthay László megjegyezte: a keretirányelv koncepciójának kidolgozása, illetve társadalmi vitája már tart. Az előzetes terveket 2009. december 22-ig kell elkészítenie a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnak (KvVM), a tárcavezetőnek 2010. február 22-ig kell jóváhagynia ezt a kormányon belüli egyeztetéseket követően. Az egyeztetésen átesett tervek uniós beadási határideje pedig 2010 márciusa.

Az Európai Unióban érvényes vízügyi törvény célkitűzése, hogy a magyarországi tavak, folyók, patakok és felszín alatti vizek minősége jelentősen javuljon, lehetőség szerint elérjék a kívánatos, úgynevezett "jó állapotot". Ez az állapot nemcsak a víz tisztaságát jelenti, hanem a vízhez kötődő élőhelyek zavartalanságát, illetve a megfelelő vízmennyiséget is.

A víz keretirányelv 2009. november 18-ig szabadon véleményezhető a www.vizeink.hu oldalon.