Jenő
-2 °C
6 °C

Medvegyev bevállalta az EU-s klímavédelmi célt

2009.11.18. 21:17
0 hozzászólás

Oroszország csatlakozik az Európai Unió (EU) klímavédelmi céljához: az 1990-es szinthez képest 25 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását 2020-ig, jelentette be az orosz elnök szerdán Stockholmban az EU-orosz csúcson.

Dmitrij Medvegyev a zárt ajtók mögötti tárgyalásokon közölte partnereivel az orosz klímavédelmi vállalást, erről Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke számolt be. Medvegyev a nyilvánosság előtt nem beszélt számokról, csak annyit jegyzett meg, hogy "Oroszország mindig is az európai irányvonalat követte a klímavédelemben."

A hivatalos moszkvai álláspont mostanáig az volt, hogy Oroszország 10-15 százalék közötti mértékben hajlandó visszafogni a klímaváltozást okozó gázok kibocsátását.

Szakértők vitatják, hogy a 24. EU-Oroszország csúcson tett új klímavédelmi vállalásnak milyen gyakorlati jelentőségge van. Oleg Aniszimov, az orosz állami meteorológiai szolgálat éghajlatkutatója a RIA Novoszty hírügynökségnek azt mondta, hogy a nehézipar összeomlása miatt Oroszország már most is 30 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a kilencvenes évek elején.

Oroszország számára ennek ellenére fontos a vállalt csökkentés mértéke, mert a fennmaradó szén-dioxid-kvótáit értékesítheti a nemzetközi piacon 2012-ig biztosan, és majd utána is, ha a kiotói jegyzőkönyvet felváltó megállapodás ezt lehetővé teszi. Oroszország egyébként annyi felhalmozott tartalékkal rendelkezik, amivel alapjaiban rengetheti meg a globális kvótapiacot.

Az EU az 1990-es szinthez képest 20 százalékos csökkentést vállal 2020-ig, ezt azonban kész 30 százalékra emelni a decemberi, koppenhágai klímavédelmi csúcstalálkozón, amennyiben erős partnerekre talál az alig három hét múlva kezdődő tanácskozáson. A tervek szerint Koppenhágában véglegesíteni kellene a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyvet felváltó új nemzetközi szerződést.

Szakértők és politikusok szerint sem valószínű, hogy a koppenhágai csúcson sikerül kötelező érvényű vállalást tartalmazó dokumentumot alkotni, inkább az várható, hogy a résztvevő államok politikai megállapodást kötnek, ami a szerződést előkészítő további tárgyalások alapját képezheti. Ennek előnye lehet, hogy nem egy összecsapott kényszermegállapodás születik, hanem a tagállamok ugyan később, de érdemi vállalásokat tesznek a kiotói szerződés utáni időszakra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?