Erzsébet
1 °C
4 °C

Hirtelen esik sok eső Magyarországon

2009.11.19. 16:50 Módosítva: 2009-11-19 17:11:37
2 hozzászólás

A következő évtizedekben az éghajlat további melegedése várható, de az egyelőre még kérdéses, hogy a jövőben Magyarországon az észak-európai, bővebb csapadékzóna, vagy pedig a déli, szárazabb időjárás lesz  a meghatározó, mondta az Éghajlatpolitika - a Magyarország előtt álló kihívások uniós perspektívában címmel megrendezettszegedi konferencián Bozó László, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke. Az ország a két sáv találkozásánál fekszik.

Az éves átlaghőmérsékletben az 1900-as évek elejétől kezdve folyamatos növekedés figyelhető meg, összességében 1,2 Celsius fokos emelkedést regisztráltak. Több lett a nyári napok- és a kiemelkedően meleg téli napok száma is.

A csapadékos napok száma csökkent, a lehulló csapadék mennyisége azonban nem. Ezzel azonban az a gond, hogy hirtelen nagy mennyiségben hullik le. Az előrejelzések alapján ez a tendencia folytatódik majd: emelkedik a hőmérséklet, és a csapadék szempontjából pedig egyre több alkalommal lesz szélsőséges helyzet, mutatott rá a szakember.

Bozó előadásában kifejtette, hogy Magyarországon valamivel több mint száz megfigyelő állomás van, a hálózatot kiegészíti néhány radarállomás a csapadék megfigyelésére, illetve pár olyan állomás, amely a légszennyezettséget méri.

A konferencián szó volt a megújuló energiákról, az energiahatékony épületekről, az alkalmazkodó mezőgazdasági lehetőségekről és a vízgazdálkodásról is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?