Hirtelen esik sok eső Magyarországon

2009.11.19. 16:50 Módosítva: 2009.11.19. 17:11

A következő évtizedekben az éghajlat további melegedése várható, de az egyelőre még kérdéses, hogy a jövőben Magyarországon az észak-európai, bővebb csapadékzóna, vagy pedig a déli, szárazabb időjárás lesz  a meghatározó, mondta az Éghajlatpolitika - a Magyarország előtt álló kihívások uniós perspektívában címmel megrendezettszegedi konferencián Bozó László, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke. Az ország a két sáv találkozásánál fekszik.

Az éves átlaghőmérsékletben az 1900-as évek elejétől kezdve folyamatos növekedés figyelhető meg, összességében 1,2 Celsius fokos emelkedést regisztráltak. Több lett a nyári napok- és a kiemelkedően meleg téli napok száma is.

A csapadékos napok száma csökkent, a lehulló csapadék mennyisége azonban nem. Ezzel azonban az a gond, hogy hirtelen nagy mennyiségben hullik le. Az előrejelzések alapján ez a tendencia folytatódik majd: emelkedik a hőmérséklet, és a csapadék szempontjából pedig egyre több alkalommal lesz szélsőséges helyzet, mutatott rá a szakember.

Bozó előadásában kifejtette, hogy Magyarországon valamivel több mint száz megfigyelő állomás van, a hálózatot kiegészíti néhány radarállomás a csapadék megfigyelésére, illetve pár olyan állomás, amely a légszennyezettséget méri.

A konferencián szó volt a megújuló energiákról, az energiahatékony épületekről, az alkalmazkodó mezőgazdasági lehetőségekről és a vízgazdálkodásról is.