Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A klímaváltozás éltetheti a prostitúciót

2009.11.20. 16:15
10 hozzászólás

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) jelentése szerint a szegényebb országokban élő nők különösen védtelenek a klímaváltozás hatásaival szemben.

A klímaváltozás miatt visszaeshet a mezőgazdaságból és halászatból származó bevétel számos országban, így például a Fülöp-szigeteken, így sok nő veszélyes munkák elvállalására, akár prostitúcióra kényszerülhet, ezzel megnőhet a HIV-fertőzöttek száma is, mondta a GMA News szerint Szunita Mukhardzsí, a szervezet egyik tisztviselője szerdán.

Az UNFPA jelentésében felhívják a figyelmet arra, hogy sok fejlődő országban a nők jelentős része dolgozik a mezőgazdaságban, és általában is kevesebb munkalehetőségük van, mint a férfiaknak. Sokszor a fiatal lányok is kimaradnak az iskolából, hogy segítsenek otthon szüleiknek a szárazság és a kiszámíthatatlanul érkező esőzések miatt kialakuló nehéz helyzetben, írja a Daily Times a jelentésre hivatkozva.

A nők helyzetének javítását célzó intézkedések a szervezet szerint amellett, hogy elősegítik a gazdasági fejlődést és csökkentik a szegénységet, a klímaváltozásra is kedvező hatással vannak. A tanultabb lányok általában jobban odafigyelnek a családtervezésre, ezért kisebb családjuk lesz, hosszú távon pedig csökkenhet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, vélik.

Az UNFPA a decemberi koppenhágai klímacsúcs előtt először mondta ki hangsúlyosan, hogy a népességnövekedés fékezése segítene a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A jelentésben ugyanakkor nincs szó a gyerekszám esetleges korlátozásáról, inkább a felvilágosítások, tudatos családtervezés kiemelésével javítanának a jelenlegi folyamatokon. Emlékeztetnek rá, hogy harmincnál is több fejlődő ország foglalkozott már népesedéspolitikai kérdésekkel is klímaváltozás elleni stratégiájában.

Jelenleg 6,8 milliárdan élnek a világon, és az ENSZ becslései szerint az emberiség létszáma negyven éven belül a 9 milliárdot is meghaladhatja. Ez, ha egyéb intézkedésekkel nem korlátozzák, jelentősen több szén-dioxid-kibocsátást jelent, amelynek katasztrofális hatásai lehetnek a környezetre.

Az UNFPA jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy az alacsonyan fekvő tengerparti területek különösen veszélyben vannak, ezért a kormányoknak időben fel kell készülniük a katasztrófák elkerülésére és az érintett területeken élők esetleges áttelepítésére.

A szervezet úgy látja, hogy a kormányok korábban nem tettek meg mindent a katasztrófák elkerüléséért. Példaként említik, hogy Indiában nem önmagában a szélsőségesen sok eső, hanem a gátak és a tározók felkészítésének hiánya okozott pusztító áradásokat 2008-ban, amelyek főleg Bihart, az ország legszegényebb államát sújtották.