A klímaváltozás éltetheti a prostitúciót

2009.11.20. 16:15

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) jelentése szerint a szegényebb országokban élő nők különösen védtelenek a klímaváltozás hatásaival szemben.

A klímaváltozás miatt visszaeshet a mezőgazdaságból és halászatból származó bevétel számos országban, így például a Fülöp-szigeteken, így sok nő veszélyes munkák elvállalására, akár prostitúcióra kényszerülhet, ezzel megnőhet a HIV-fertőzöttek száma is, mondta a GMA News szerint Szunita Mukhardzsí, a szervezet egyik tisztviselője szerdán.

Az UNFPA jelentésében felhívják a figyelmet arra, hogy sok fejlődő országban a nők jelentős része dolgozik a mezőgazdaságban, és általában is kevesebb munkalehetőségük van, mint a férfiaknak. Sokszor a fiatal lányok is kimaradnak az iskolából, hogy segítsenek otthon szüleiknek a szárazság és a kiszámíthatatlanul érkező esőzések miatt kialakuló nehéz helyzetben, írja a Daily Times a jelentésre hivatkozva.

A nők helyzetének javítását célzó intézkedések a szervezet szerint amellett, hogy elősegítik a gazdasági fejlődést és csökkentik a szegénységet, a klímaváltozásra is kedvező hatással vannak. A tanultabb lányok általában jobban odafigyelnek a családtervezésre, ezért kisebb családjuk lesz, hosszú távon pedig csökkenhet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, vélik.

Az UNFPA a decemberi koppenhágai klímacsúcs előtt először mondta ki hangsúlyosan, hogy a népességnövekedés fékezése segítene a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A jelentésben ugyanakkor nincs szó a gyerekszám esetleges korlátozásáról, inkább a felvilágosítások, tudatos családtervezés kiemelésével javítanának a jelenlegi folyamatokon. Emlékeztetnek rá, hogy harmincnál is több fejlődő ország foglalkozott már népesedéspolitikai kérdésekkel is klímaváltozás elleni stratégiájában.

Jelenleg 6,8 milliárdan élnek a világon, és az ENSZ becslései szerint az emberiség létszáma negyven éven belül a 9 milliárdot is meghaladhatja. Ez, ha egyéb intézkedésekkel nem korlátozzák, jelentősen több szén-dioxid-kibocsátást jelent, amelynek katasztrofális hatásai lehetnek a környezetre.

Az UNFPA jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy az alacsonyan fekvő tengerparti területek különösen veszélyben vannak, ezért a kormányoknak időben fel kell készülniük a katasztrófák elkerülésére és az érintett területeken élők esetleges áttelepítésére.

A szervezet úgy látja, hogy a kormányok korábban nem tettek meg mindent a katasztrófák elkerüléséért. Példaként említik, hogy Indiában nem önmagában a szélsőségesen sok eső, hanem a gátak és a tározók felkészítésének hiánya okozott pusztító áradásokat 2008-ban, amelyek főleg Bihart, az ország legszegényebb államát sújtották.