Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Az európai régiók kezében a megújuló energiaforrások

2009.11.26. 19:00 Módosítva: 2009.11.26. 19:02
0 hozzászólás

A régiók vannak a legkedvezőbb helyzetben ahhoz, hogy a környezet megóvásához kihasználhassák a helyi energetikai lehetőségeket és kidolgozhassák az európai energiaszükségleteket kielégítő innovatív megoldásokat, derül ki abból a felmérésből, amelyet az Európai Regionális Hatóságok (AER) legnagyobb európai hálózatának közgyűlésén hoztak nyilvánosságra csütörtökön.

Az AER a szélesebb értelemben vett Európa 24 országának 66 régiójára kiterjedő átfogó, folyamatosan végzett kérdőíves felmérésében a válaszadók 91 százaléka az elkövetkező 15 év legfontosabb prioritásai közé sorolta az energiát. 75 százaléka már saját energetikai stratégiát dolgozott ki, ami általában konkrét tervet tartalmaz a megújuló energiaforrások használatára. Néhány franciaországi és magyarországi régió azonban úgy vélekedett, hogy a megújuló energiaforrások használatát a megfelelő kompetenciák hiánya akadályozza.

Sok régió már most is az Európai Unió 20 százalékos célkitűzésénél nagyobb arányban nyer ki energiát megújuló energiaforrásokból, számos régióban pedig teljes az energiafüggetlenség, az elektromos áramot megújuló energiaforrásokból nyerik. Egyes régiók, például Máramaros (Románia), Norbotten (Svédország), Oppland (Norvégia) és Trento (Olaszország) elektromos áram szükségletük 88-100 százalékát vízenergiából fedezik.

Az AER-felmérés eredményei azt jelzik, hogy az EU pénzeszközeinek nehéz elérhetősége hátráltatja a regionális energetikai politikák kidolgozását, illetve az erőforrások kiaknázását. Míg a válaszadók 59 százaléka részt vesz az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott Európai Területi Együttműködési programokban, nagyon kevesen veszik igénybe az Európai Fejlesztési Bank által kínált hiteleket, vagy a megújuló erőforrások alkalmazását ösztönző oktatási és ifjúsági programokhoz biztosított EU-támogatást.