Obama tervez valamit Koppenhágában

2009.12.05. 15:46

Meggondolta magát Barack Obama, mégse december 9-én utazik Koppenhágába a klímacsúcsra, hanem a konferencia december 18-i zárónapján vesz részt.

Az eredeti terv szerint az amerikai elnök december 9-én szólalt volna fel a csúcstalálkozón, aztán Koppenhágából Oslóba utazott volna, ahol 10-én átveszi a Nobel-békedíjat. Így viszont két külön alkalommal is Észak-Európába látogat.

A döntés jelentősége, hogy a klímacsúcs legfontosabbnak tartott napjai épp a konferencia végére esnek, addig szakértői, majd miniszteri szintű egyeztetések folynak. Az állam- és kormányfők december 17-18-ra érkeznek a dán fővárosba.

Az AP szerint Obama lépése hátterében az állhat, hogy az amerikai elnök egyre esélyesebbnek tartja, hogy a konferencián végül születik egy politikai jellegű nyilatkozat. Egy ilyen dokumentum nem helyettesít egy, a kiotói jegyzőkönyv lejárta utáni időszakra vonatkozó megállapodást, de megfelelő alapot teremthet a további tárgyalásokra.

"Az elnök úgy ítéli meg, hogy az Egyesült Államok húzóereje kétségkívül hatékonyabb lesz, ha inkább a végén, 18-án, nem pedig 9-én vesz részt a koppenhágai csúcstalálkozón" - közölte Robert Gibbs fehér házi szóvivő.

A döntést több európai vezető is üdvözölte. Obamát korábban többen bírálták, amiért csak 9-én lesz jelen Koppenhágában, a témát több vezető személyesen is szóba hozta.

Nicolas Sarkozy francia elnök, aki a hét elején tárgyalt Obamával a kérdésről, elégedetten fogadta a döntést, akárcsak a vendéglátó Lars Lokke Rasmussen dán, valamint Gordon Brown brit kormányfő is.

Több mint száz állam- és kormányfő már megerősítette, hogy részt vesz a koppenhágai konferencián. A december 7. és 18. közötti tanácskozáson megállapodást próbálnak elfogadni, ami felváltja az ENSZ Éghajlatváltozási Egyezményéhez csatolt, 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyvet.