Csak tapogatóznak Koppenhágában

2009.12.10. 17:28

Összemérhető, és a tudományos elemzésekkel összhangban álló kibocsátáscsökkentési vállalásokat, és a fejlődő országok részéről is megfelelő cselekvésre vonatkozó ígéretet kell elérni Koppenhágában, mondta el Hasznos Erika, a magyar delegáció szakértője csütörtökön Koppenhágában.

Az eddigi tárgyalások alapján a fejlődő államok összesítve a normál üzletmenethez képest 28 százalékkal alacsonyabb kibocsátási pályára vonatkozó felajánlást tettek, ugyanakkor az kérdéses, hogy mit értenek normál üzletmenet alatt.

A tárgyalások további fontos kérdése lesz, hogy a fejlődő országok vállalásait mennyire tudják hitelesíteni és ellenőrizni, mondta a szakértő.

Hasznos Erika beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok korábban bejelentett vállalása, amely szerint 2020-ig 17 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a 2005-ös szinthez képest, csak 3 százalékos csökkentést jelent 1990-hez képest. Ez a vállalás azonban ebben a formájában nem összemérhető az EU 30 százalékos csökkentési céljával, hangsúlyozta a szakértő. Háttértanulmányok szerint az USA-nak legalább egy 24 százalékos csökkentés lenne összemérhető vállalás 1990-hez képest.

A megmaradó üvegházhatású gáz-kibocsátási egységekről elmondta, el kellene ismertetni a megmaradó egységek mögötti valós csökkentéseket, tehát biztosítani kellene az egységek átvitelét a második - Kiotó utáni - vállalási periódusra, és a bevételeket arra fordítani, hogy Magyarország a jövőben is kibocsátáscsökkentést érhessen el a zöld projektekkel.