A BKV-sztrájk elszívja a maradék friss levegőt

2010.01.14. 16:51

Egy hideg párna és a BKV-sztrájk is közrejátszik abban, hogy az utóbbi napokban romlott a levegő minősége Budapesten, a szállópor-koncentráció olyan magas, hogy a város egyes pontjain meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. Már a hétvégén várható, hogy a főpolgármester szmogriadót rendel el, egyelőre csak az enyhébb változatot, de a jövő hét elején akár forgalomkorlátozást is bevezethetnek. A tiltás megszegése 100 ezer forintba is kerülhet az autósoknak.

Pesthidegkúton csütörtökön délelőtt az egészségügyi határértéket meghaladó mértékű szállópor-koncentrációt mértek. Szerdán a Széna téri mérőállomás adatai is meghaladták a tájékoztatási küszöbértéket, itt a köbméterenként 84 mikrogrammos adat már napi átlagot mutat, mondta el kérdésünkre Fehér Tamás meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

Ahhoz, hogy szmogriadót rendeljenek el a fővárosban, a 11 mérőpont közül legalább háromban a szállópor-koncentráció napi átlagának meg kell haladnia a köbméterenként 75 mikrogrammot két egymás utáni nap, további feltétel, hogy a meteorológiai előrejelzések azt mutassák, a következő napon javulás nem várható. Ez még csak az enyhébb fokozatot jelenti, ilyenkor a főpolgármester tájékoztatja a lakosságot.

Ha ez a szám 100 fölé emelkedik, akkor rendel el forgalomkorlátozást: páros naptári napokon csak a páros számra végződő, páratlan napokon pedig csak a páratlan számra végződő rendszámú autók közlekedhetnek. Erre már volt példa tavaly január közepén, az akkori gyakorlathoz képest annyi a különbség, hogy a tilalmat megszegőket a rendőrség már pénzbírsággal sújthatja.

Azóta ugyanis módosították az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendeletet, ami leegyszerűsíti a rendőrség dolgát. Míg korábban az illetékes jegyzőn keresztül tehettek volna feljelentést a tilalmat megszegő autósok ellen, most helyszíni bírságot szabhatnak ki, nem kell lefutniuk a plusz kört a jegyző felé. A bírság mértéke nem változott: aki megsérti az elrendelt intézkedést, 100 ezer forintig terjedő büntetés fizetésére kötelezhetik, mondta el Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport szakértője.

Emlékeztetett arra, hogy Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa állásfoglalást adott ki a témában, szerinte alkotmányos visszásságot okozott, hogy korábban a hatóságok nem léptek fel a szabálysértő gépjárművezetőkkel szemben. A zöldombudsman közmorált károsító hatásúnak tartja, ha az önkéntes jogkövetésre vállalkozó állampolgárok azt hallják, hogy a normaszegőknek semmilyen jogkövetkezménnyel sem kell szembenézniük.

Lenkei Péter hangsúlyozta, hogy a napokban mért levegőszennyezettségi értékeken az időjárás hatásai mellett az is látszik, hogy mekkora tehermentesítést jelent Budapest számára a közösségi közlekedés, hiszen a szmogriadó összefügg a BKV-sztrájk miatti forgalomnövekedéssel.

Hasonlóan vélekedett Bibók Zsuzsa, a környezetvédelmi minisztérium főosztályvezető-helyettese, szerinte a mért adatokból jól látszik, hogy Budapest belső területein, elsősorban csúcsforgalomban, a BKV-sztrájk idején nőtt a légszennyezettség. A tájékoztatási küszöbértéket megközelítő szennyezettség azért alakult ki, mert a Kárpát-medencében rekedt egy hideg párna, ami lezárja a felső levegőréteg útját, így a szennyezés nem tud kitisztulni.

Fehér Tamás meteorológus szerint hétvégén tovább romolhat a levegőminőség, a következő napokban érdemi változás nem várható az időjárásban, így jövő héten akár korlátozásokkal járó szmogriadó is lehet. Hétvégén marad a borult, párás idő, jelentéktelen hószállingózás előfordulhat. Szombaton napközben és vasárnap délelőtt kisüthet a nap, ami a levegőminőség szempontjából pozitív elmozdulást jelenthet, de erre egyelőre nem lehet építeni. Jelentős változásra a jövő hét elején se számíthatunk, bár hétfőn egy gyenge hidegfront éri el az országot, továbbra is marad 0 fok körüli nappali csúcshőmérséklet, az éjszakai órákra pedig fagypont alá hűl a levegő.