Huba
17 °C
33 °C

Hiányoznak a konkrétumok a politikai döntésekből

2010.01.20. 18:19
3 hozzászólás

Zöld minimum elfogadására szeretné ösztönözni a pártokat a választások előtt Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Zlinszky János, az ombudsmani hivatal stratégiai és tudományos főosztályának vezetője a múlt decemberi koppenhágai ENSZ-klímakonferenciáról szólva kiemelte, az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak megfékezéséhez elengedhetetlen, hogy a közeljövőben megszülető politikai döntések konkrétumokat tartalmazzanak.

Szerinte 2050-re dekarbonizálni kell a magyar gazdaságot, azaz akkora már csak elenyésző lehet a szén-dioxid-kibocsátás. Minden olyan alkut abszurdnak tart, ami azt latolgatja, hogy ezt mennyivel lehet túllépni. "Ez olyan, mint amikor valaki azon alkudozik, hogy hány lépéssel mehet túl a szakadék szélén" - hangsúlyozta.

Elmondta, hogy a magyar küldöttek csalódottak ugyan a klímacsúcs kudarca miatt, de a nemzetközi tárgyalások akadozása nem lehet indok arra, hogy nemzeti szinten ne lehessen elkezdeni a cselekvést. Szerinte az intézkedéseket már most el kell indítani önkormányzati szinten is, miközben tart a tárgyalás arról, hogy a globális terheket miként osszák el.

Úgy véli, Magyarország a lehetőség kapujában áll, mivel a választások miatt fél évig gyakorlati politikai diskurzusra lehet számítani. Politikai vita fog kezdődni arról, hogy az ország milyen célokat akar követni és azokat milyen eszközökkel éri el, a pártok a maguk megoldásait kínálják majd, mondta.

Az ombudsman hivatala ehhez a vitához akar azzal a figyelmeztetéssel hozzájárulni, hogy ebben a globális krízisben lennie kell olyan politikai minimumnak, egy zöld minimumnak, ami nem vita tárgya a pártok között, amivel kapcsolatban nem lehet lefelé licitálni; ne lehessen azt ígérni, hogy az egyik párt hatalomra kerülése esetén több szén-dioxidot lehet a levegőbe bocsátani. A minimum eléréshez alkalmazott eszközökön azonban lehessen vitatkozni, tette hozzá.