Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Hiányoznak a konkrétumok a politikai döntésekből

2010.01.20. 18:19
3 hozzászólás

Zöld minimum elfogadására szeretné ösztönözni a pártokat a választások előtt Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Zlinszky János, az ombudsmani hivatal stratégiai és tudományos főosztályának vezetője a múlt decemberi koppenhágai ENSZ-klímakonferenciáról szólva kiemelte, az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak megfékezéséhez elengedhetetlen, hogy a közeljövőben megszülető politikai döntések konkrétumokat tartalmazzanak.

Szerinte 2050-re dekarbonizálni kell a magyar gazdaságot, azaz akkora már csak elenyésző lehet a szén-dioxid-kibocsátás. Minden olyan alkut abszurdnak tart, ami azt latolgatja, hogy ezt mennyivel lehet túllépni. "Ez olyan, mint amikor valaki azon alkudozik, hogy hány lépéssel mehet túl a szakadék szélén" - hangsúlyozta.

Elmondta, hogy a magyar küldöttek csalódottak ugyan a klímacsúcs kudarca miatt, de a nemzetközi tárgyalások akadozása nem lehet indok arra, hogy nemzeti szinten ne lehessen elkezdeni a cselekvést. Szerinte az intézkedéseket már most el kell indítani önkormányzati szinten is, miközben tart a tárgyalás arról, hogy a globális terheket miként osszák el.

Úgy véli, Magyarország a lehetőség kapujában áll, mivel a választások miatt fél évig gyakorlati politikai diskurzusra lehet számítani. Politikai vita fog kezdődni arról, hogy az ország milyen célokat akar követni és azokat milyen eszközökkel éri el, a pártok a maguk megoldásait kínálják majd, mondta.

Az ombudsman hivatala ehhez a vitához akar azzal a figyelmeztetéssel hozzájárulni, hogy ebben a globális krízisben lennie kell olyan politikai minimumnak, egy zöld minimumnak, ami nem vita tárgya a pártok között, amivel kapcsolatban nem lehet lefelé licitálni; ne lehessen azt ígérni, hogy az egyik párt hatalomra kerülése esetén több szén-dioxidot lehet a levegőbe bocsátani. A minimum eléréshez alkalmazott eszközökön azonban lehessen vitatkozni, tette hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?