Németország lehet a megújuló energiák diktátora

2010.01.25. 20:27

Németország jelentős mértékben túlteljesítheti az EU megújuló energiaforrások 2020-as részarányára kitűzött irányelveit, vélik a német szövetségi megújuló energia szervezet (Bundesverband Erneuerbare Energie, BEE) szakértői.

A BEE útiterve alapján az EU 18 százalékos célkitűzése helyett Németország a jelenlegi közel 10 százalékról akár 28 százalékra is növelheti a megújuló energiaforrások arányát a teljes energiafelhasználásában, ami évi 290 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás kiváltásához, és 50 milliárd euró olaj- és üzemanyag-beszerzési költség megtakarításához lenne elegendő.

A részarány növelése csak a politikai feltételek megteremtésével lehetséges: a szervezet véleménye szerint egyebek között a közlekedésben az elektromos autók támogatása mellett újra kellene gondolni a bioüzemanyagok támogatási rendszerét is. A BEE elnöke, Dietmar Schütz azt mondta: "Amennyiben a politika megfelelően jár el, nemcsak öt évvel korábban teljesíthetjük az EU irányelveit, hanem egyben növeljük hozzájárulásunkat a globális klímavédelemhez, és növeljük gazdaságunk teljesítményét is."

A dokumentum kiemeli a jelenlegi politika hiányosságait is, és megoldásokat kínál hozzá.

A szervezet kitűzött céljai szektoronként: az áramtermelésben az ökoenergia részarányát a 2009-es 16 százalékról 2020-ig 47 százalékra, a fűtés/hűtés területén 8 százalékról 25,1 százalékra, a közlekedésben pedig 6 százalékról 18,8 százalékra kell emelni. Az áramtermelésben meg kell őrizni a mostani termelési feltételeket, itt mindössze az engedélyezési folyamat igényelne némi finomítást.

A fűtési ágazatban viszont komoly módosításokra van még szükség. Magasabb energiatakarékossági követelményeket kell például megszabni a régi építésű lakásokra, és a fűtési rendszerekhez kedvezőbb, kiszámíthatóbb beruházási feltételeket kell kialakítani.

Az EU-s irányelvek 2020-as teljesítéséhez a 27 tagországnak 2010. június 30-ig nemzeti megújíuló energiaforrás akciótervet kell benyújtania Brüsszelnek. A BEE útiterve a parlamenti és kormányzati döntéshozóknak akar támogatást nyújtani a megújuló energiaforrások gyors fejlesztéséhez szükséges kereteinek kialakításához.