Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Kihalás fenyegeti a tokhalat

2010.03.18. 20:32
7 hozzászólás

A kaviárként ismert ikrája miatt keresett tokhal a kihalással leginkább veszélyeztetett állatfaj a Földön, derült ki a Természetvédelmi Világszövetségnek (IUCN) a különösen veszélyeztetett fajokat felsoroló csütörtökön ismertetett listájából.

A szervezet szerint a tokhalfélék 85 százaléka veszélyeztetett, Európában és Ázsiában 18 faj van veszélyben. A vörös listán szereplő 27 faj 63 százaléka különösen veszélyeztetett, esetükben a kihalás sem zárható ki. További négy fajt már kihaltnak tekintenek.

A kaviár miatt a Kaszpi-tengerben élő Beluga tokhalfajta is felkerült az erősen veszélyeztetett fajok listájára. A Beluga tokhal fekete kaviárja a tehetős ínyencek körében keresett, a különleges kaviár kilója a 7300 eurót is érhet. A tokhal-populáció folyamatosan csökken, mivel az édes és sós vízben egyaránt előforduló tokhalfajták igen későn ívnak, egy részük ráadásul nem is minden évben. Az állatok azonban akár 150 évig is elélnek.

A tokhalakat nemcsak a túlhalászás, hanem élőhelyeik feltöltése is veszélyezteti. A cél az, hogy a halakat tenyészetben tartsák, és így jussanak a kaviárhoz. Mivel a tokhalak milliónyi ikrát raknak, a gondos megfigyelés és a halászati tilalom betartása az halállomány gyors regenerálódásához vezetne az IUCN szerint.