A Fidesz megvétózta az újabb kvótaértékesítést

2010.04.06. 17:20

A környezetvédelmi minisztériumhoz 6 millió tonna szén-dioxid-kvóta vásárlására érkezett ajánlat a múlt héten, amit a tárca Magyarország kiotói tartalékából értékesítene, az ügyletből 12 milliárd bevétel folyna be, hangzott el a környezetvédelmi bizottság keddi rendkívüli ülésén. Molnár József kabinetfőnök a környezetvédelmi miniszter távollétében adott tájékoztatást a parlamenti bizottságnak.

Szabó Imre tárcavezető kérésére hívták össze a rendkívüli ülést, hogy az üzletet a bizottság véleményének megismerése után véglegesíthessék. Nagy Andor fideszes bizottsági elnök épp ezért, illetve az ügy súlya miatt sérelmezte is, hogy a miniszter nem jelent meg személyesen a tájékoztatáson. Kijelentette, hogy a Fidesz-KDNP álláspontja egyértelműen az, hogy néhány nappal a választások előtt a tárca ne értékesítsen kvótákat, a látható sietséget nem tartják indokoltnak.

A kvótavásárlásról szóló ajánlatról Molnár József elmondta, hogy a vevő a Camco International Ltd. nemzetközi kereskedőcég. A minisztérium tavaly decemberben kötött vele szerződést, a megbízás 10 millió tonna szén-dioxid-kvóta eladásáról szólt, most csak 6 millióra érkezett ajánlat.

A számok alapján tehát egy tonna kvóta ára a szerződési feltételek szerint az aktuális árfolyamon átlagosan 7,5 euró – azért átlagosan, mert több részletben történő eladáskor eltérhetnek az árak.

Ebben az ügyletben Magyarország a korábbi három, Belgiummal, Spanyolországgal és egy japán céggel kötött megállapodáshoz hasonlóan olyan kvótákat értékesítene, melyekkel a kiotói jegyzőkönyv értelmében az országok 2008 és 2012 között kereskedhetnek (AAU - Assigned Amount Unit). Sajátosságuk, hogy értéküket az határozza meg, hogy a szerződést kötő felek hogyan állapodnak meg, a bevételt elkönyvelő ország milyen mértékű zöldítést vállal. Magyarország eddig azt vállalta, hogy a pénzt mérhető zöld beruházásokra költi, erre állították fel a Zöld Beruházási Rendszert, amin keresztül a lakosság pályázatokon pénzt nyerhet klímavédelmi beruházásokra.

Molnár József Nagy Andor kérdésére válaszolva érintette a legutóbbi, botrányos kvótaeladás témáját is. A korábbiakhoz képest újdonságként csak annyi hangzott el, hogy a környezetvédelmi tárca nem keresett vevőt a zöld kreditekre, a beérkezett ajánlatok alapján választotta vevőnek a Hungarian Energy Powert, mert a cég a másik két ajánlatnál kvótánként 1 euróval többet fizetett. Álláspontja szerint a tárca nem járt el gondtalanul.

A létszám alapján éppen határozatképes bizottság Orosz Sándor szocialista alelnök igen szavazata mellett egyhangúlag elutasította a tájékoztatást. Katona Kálmán volt MDF-es képviselő javaslatára a bizottság határozatot fogadott el, amiben felkérik a minisztert, hogy a kormányváltásig ne értékesítsenek szén-dioxid-kvótákat. Erről a szavazásról Orosz Sándor kivonult, Császár Antal tartózkodott.

Az ülésen meghívottként részt vett Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, aki arról beszélt, hogy az ombudsmani hivatal jelenleg is vizsgálatot folytat korábbi ajánlásainak teljesüléséről, az eddigi kvótabevételek pályáztatására felállított Zöld Beruházási Rendszer hatékonyságáról, illetve 2008 után beérkezett pénzek felhasználásáról.