Dénes
2 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Nem engedik a ciántechnológiás aranykitermelést

2010.04.14. 14:19
3 hozzászólás

A nagybányai önkormányzat nem adott engedélyt a ciántechnológiás aranykitermelésre az orosz érdekeltségű Romaltyn Mining vállalatnak. Döntésük szerint nem adható ki építkezési engedély az egykori Aurul üzemet is magában foglaló övezetben, és az ugyanitt korábban kibocsátott engedélyeket is felfüggesztették, írja szerdai számában az erdélyi Krónika.

A Nagybányán évekkel ezelőtt megtelepedett Romaltyn Mining újabb építkezési és környezetvédelmi engedélyekért folyamodott az önkormányzathoz és a szakhatóságokhoz, hogy megkezdhesse a ciántechnológiás színesfém-kitermelését. A Romaltyn Mining annak az ausztrál–román tulajdonban lévő Aurul Rt.-nek a helyét vette át, amelynek bozintai meddőhányójánál 2000. január 30-án gátszakadás történt, és ezért százezer köbméternyi cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz jutott a Tiszába.

Az Evenimentul Zilei című napilap szerdán cikket közölt arról, hogy Romániai nyugati részén eddig összesen nyolc külföldi érdekeltségű cég tett lépéseket az arany kitermeléséhez. A kanadai Barrick Gold Corporatiun például már három talajkutatási engedéllyel rendelkezik Arad, Krassó-Szörény és Hunyad megyében.

A Romania libera szerdai száma interjút közöl Markó Béla miniszterelnök-helyettessel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével. Az interjút készítő utal arra, hogy a román kormány bejelentése szerint prioritásként kezeli a verespataki aranykitermelési projektet. Az RMDSZ semmiféle kompromisszumot nem hajlandó elfogadni a terv törvényességét, a környezet és a kulturális örökség védelmét illetően, mondta Markó. A környezetvédelmi tárca jelenleg az RMDSZ-es Borbély László irányítása alatt áll.