Az EU megakadályozza a szén-dioxid–kvóták újraeladását

2010.04.16. 21:49

Jóváhagyta az Európai Unió úgynevezett klímaváltozási bizottsága azt a szabályozást, amely megakadályozza, hogy egyszer már eladott széndioxid-kibocsátási kvóták jelenjenek meg a piacon - jelentette be az Európai Bizottság péntek este Brüsszelben.

A hétfőn életbe lépő új szabályozás annak is elejét veszi, hogy az ilyen kvóták az unión kívülre kerülhessenek - tette hozzá Connie Hedegaard klímaügyi biztos, a döntést üdvözölve.

Egyes kvóták jogtalan újrahasznosítására utaló jelek miatt a múlt hónapban fel is függesztették a kereskedelmet az úgynevezett CER (Certified Emission Reduction) kvótákkal foglalkozó piacokon.

Az ügyben érintett, úgynevezett kiotói kvótákat a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) értékesítette cégeknek, majd Londonon keresztül egy japán céghez kerültek.

Hedegaard elégedettségét fejezte ki, hogy a szabályozást ilyen gyorsan sikerült kidolgozni azt követően, hogy a probléma felmerült.

A dán biztos leszögezte azt is: soha nem volt törekvés az, hogy ugyanazokat a kvótákat kétszer is értékesíteni lehessen.

A hétfői hatályba lépést követően meg lehet szüntetni a kereskedelem több hete elhatározott felfüggesztését az érintett piacokon.  • Hírek
  • Megtakarítás