Olajszármazékokat és higanyt öntenek a szentpétervári folyókba

2010.06.07. 20:56

A Moszkva és Szentpétervár közötti szakaszon a folyók szennyezettsége a Néva-parti városban a legsúlyosabb, állítja a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hétfőn közzétett jelentése.

A környezetvédők a Greenpeace, Oroszország és Németország közös projektjének keretében vizsgálják az orosz folyók szennyezettségét, és ehhez az első expedíciójukban a Beluga-II. vitorláson hajózva vízmintákat gyűjtöttek

A jelentés szerint például a Névába ömlő Szlavjanka folyóba legalább két helyen a megengedett maximális értéket többszörösen meghaladó koncentrációban higany ömlik. Az ugyancsak a Névába torkoló Izsorában számos veszélyes szennyezőanyagot találtak a megengedett mértéket tízszeresen és részben százszorosan meghaladó arányban.

Ezen kívül a viborgi tengerparton a vízben a megengedett értéket 380-szorosan meghaladó koncentrációban kőolajszármazékokat és rezet a megengedettnél 94-szeresen felülmúló  töménységben. A Greenpeace a vizsgálat részletes eredményét év végén teszi közzé.

Közben Dmitrij Medvegyev orosz államfő hétfőn bízta meg a kormányt és a helyi szerveket, hogy a felhalmozódott környezetszennyezéseket december 1-jéig mérjék fel és dolgozzanak ki javaslatokat felszámolásukra.

A megbízatás az államtanács elnökségének május 27-én tartott ülése eredményeit rögzítő dokumentumban szerepel, amelyet az elnök hétfőn hagyott jóvá. A feladatok közé sorolja azt is, hogy dolgozzák ki a környezetvédelmi problémák felszámolásának finanszírozási forrásait.

Az elnök egyben úgy rendelkezett, hogy az illetékes szervek készítsenek javaslatokat szövetségi és regionális környezetvédelmi alapok létrehozására, és az ezekbe áramló eszközök működtetésének állami és társadalmi ellenőrzésére.

A hatóságoknak emellett az elnöki utasítás értelmében ki kell dolgozniuk a részben állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok önkéntes környezetvédelmi felelősségvállalásának mechanizmusait.