Tamás
-7 °C
8 °C

Újraindulhat a verespataki bánya engedélyeztetése

2010.06.21. 15:34
2 hozzászólás

Újrakezdődhet a verespataki aranybánya engedélyeztetési eljárása, miután a kanadai-román Rosia-Montana Gold Corporation (RMGC) új településrendezési engedélyt nyújtott be a román környezetvédelmi minisztériumhoz. Borbély László román környezetvédelmi miniszter hétfőn úgy nyilatkozott, az engedélyeztetés sorsáról ugyan a következő héten döntenek, azonban szerinte a vállalat várhatóan ismét megkezdheti a környezetvédelmi engedélye kiváltásához szükséges eljárást.

A bukaresti környezetvédelmi tárca 2007-ben függesztette fel a bányaterv környezetvédelmi engedélyezési folyamatát, miután a bíróság érvénytelenítette a Fehér megyei önkormányzat kiállította településrendezési engedélyt, majd az RMGC újabb keltezésű, de tartalmában ugyanolyan engedéllyel próbálkozott. Az RMGC most már egy teljesen új, más műszaki paramétereket tartalmazó dokumentumot nyújtott be a tárcához, az engedélyeztetést kérve.

Borbély László szerint bár az Európa Parlament a ciántechnológiás eljárást tiltó ajánlást fogadott el néhány hete, a verespataki bányaterv kapcsán egyelőre az eddig érvényben levő szabályozást kell alkalmazniuk.

A kanadai-román RMGC Verespatakon legalább 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt szeretne kibányászni 17 év alatt. A bányanyitást a környezeti kockázatok miatt ellenzik a környezetvédők és Magyarország is, a cég ugyanis ciántechnológiát alkalmazna a színesfém-kitermelésben.