Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Betondzsungel a spanyol tengerparton

2010.07.16. 21:20
8 hozzászólás

Naponta nyolc labdarúgó pályának megfelelő nagyságú területet betonoznak le a spanyol tengerparton a Greenpeace új felmérése szerint. A nemzetközi környezetvédő szervezet pénteken bemutatott kutatása szerint a természetes növényzettel borított spanyol tengerpartból 1987 és 2005 között összesen 50504 hektárnyi tűnt el beton alatt.

A dél-európai ország lakossága az utóbbi két évtizedben 5 százalékkal növekedett, miközben a tengerparton élő népesség nagysága 25,4 százalékkal nőtt. A szárazföld belsejéből a partra költöző tömegek elhelyezésére az ingatlanszektor felfutásának idején, a 2008-ban kiteljesedett világgazdasági válságot megelőző években lakások millióit építették. Például egyedül 2006-ban 1,479 millió tengerparti lakás építését tervezték Spanyolországban, ahol összesen 40,5 millióan élnek.

A Greenpeace kutatása szerint a spanyol lakosság 44 százaléka lakik a tengerparton vagy a térségében, és ez a közel 20 milliós embertömeg a több mint 500 ezer négyzetkilométer nagyságú ország területének mindössze 7 százalékán zsúfolódik össze.

"A természetes környezet elleni agresszió feltartóztathatatlan volt az utóbbi években, a legrosszabb pedig az, hogy továbbra is ez a tendencia a meghatározó" - mondta Juan Lopez Uralde kutatásvezető a tanulmány madridi bemutatóján.