Eltűnt békák után nyomoznak

2010.08.12. 11:38

Nemzetközi békakereső akció kezdődik, az következő két hónapban a természetvédők 14 országot fésülnek át olyan fajok után kutatva, amelyeket kihaltként tartanak nyilván, de lehetséges, hogy még él belőlük néhány.

A kétéltűek a világ legveszélyeztetettebb állatcsoportja, harmadukat fenyegeti a kihalás. Ennek egyik oka élőhelyük elvesztése: a vizes élőhelyek lecsapolása, az erdők irtása. A másik ok pedig egy gombabetegség, a chytridiomycosis, amellyel szemben egyes fajok immúnisak, másokat azonban rövid időn belül kiirt, ahogy a Costa Rica-i aranyvarangyot (Incilius periglenes) is.

A kutatómunkát a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kétéltűszakértő csoportja számára Robin Moore, a Conservation International természetvédelmi szervezet munkatársa vezeti. Moore reméli, hogy a megcélzott száz kétéltű közül néhányat sikerül majd megtalálni. Pár éve Ecuadorban olyan fajra bukkant, amelyet utoljára 12 éve láttak. Felfedezése nem egyedi eset.

A különleges gyomorköltő békák (Rheobatrachus fajok) 1985-ben tűntek el. Az Ausztráliában honos kétéltűek az egyetlenek, amelyek gyomrukban nevelik ebihalaikat. Ehhez le kell állítaniuk gyomorsavtermelésüket, ezért érdekes kutatási alanyok lennének a gyomorfekélyek kezeléséhez, ha kiderülne, hogy még akad belőlük néhány, és azokat sikerülne olyan mértékben védeni, hogy kellően elszaporodhassanak.

Amennyiben a természetvédők rátalálnak néhány fajra, minden lehetséges eszközzel a védelmükre fognak törekedni. Amíg azonban nem tudnak a létezésükről, nem tehetnek semmit az érdekükben - ez a kutatás mozgatórugója.

A keresés eredményét még az ENSZ biodiverzitási egyezményének októberi, Japánban tartandó találkozója előtt nyilvánosságra hozzák. A kormányok azért gyűlnek majd össze, hogy sorra vegyék annak okait, miért nem sikerült teljesíteniük 2002-es célkitűzésüket: feltartóztatni a természet sokféleségének csökkenését 2010-ig.