Fenyegetőzik a német atomlobbi

2010.08.16. 17:41

A német kancellár bírálta az energetikai konszernek fenyegetőzését, miszerint az úgynevezett fűtőelem-adó kivetése esetén leállítanák az országban működő atomerőművek egy részét.

Angela Merkel véleményét tolmácsolva Steffen Seibert kormányszóvivő hétfőn kifejtette, a jelenlegi helyzetben, amikor folynak a tárgyalások a kormány és a konszernek képviselői között, csöppet sem segítik a probléma megoldását, ha ilyen fenyegető megnyilatkozások kerülnek nyilvánosságra.

Az új szóvivő hozzátette, egyelőre nem dőlt el, milyen formában vezetné be a kormány az új adót, amit az atomerőművek üzemeltetőinek kellene fizetniük. Annyi viszont bizonyos, hogy a kormánynak eltökélt szándéka, a takarékossági csomagtervben rögzített évi 2,3 milliárd eurót 2011-től kezdve be kell fizetniük a konszerneknek (EON, RWE, EnBW, Vattenfall) az államkasszába.

A kisebbik koalíciós párt, a liberális FDP környezetpolitikai szóvivője az NDR rádióban hangsúlyozta, a kormány nem fogja hagyni, hogy az atomlobbi nyomást gyakoroljon rá.

Korábban az ellenzéki Zöldek is felháborodva reagáltak a konszernek hétvégén elhangzott fenyegetőzésére. Szóvivőjük felhívta a figyelmet arra, hogy az EON és a többiek nyíltan fel akarják rúgni a Schröder-kormánnyal 2000-ben kötött úgynevezett atomkonszenzust, amelynek értelmében a német atomerőművek hátralévő üzemidejét 19 évben szabták meg. Az atomlobbi ehhez képest még legalább további 14 évig akarja működtetni az ország 13 nukleáris erőművét. Arra hivatkozik, hogy a szénbányák fokozatos bezárásával kieső energiamennyiséget a megújuló energiaforrások nem lesznek képesek pótolni 2020-tól kezdve. Emiatt pedig szükség lesz az atomenergia mint hídszerepet betöltő energiaforrás további használatára.

Az atomkonszenzus értelmében a legfiatalabb német atomerőműveket (Isar-2 és Neckar-2) 2020-ban, illetve 2022-ben kellene lekapcsolni a villamosenergia-hálózatról.