Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Tengervízből akarnak ivóvizet nyerni Ausztráliában

2010.08.21. 11:56
44 hozzászólás

Sólepárló üzemeket épít Ausztrália öt legnagyobb városa, hogy tengervízzel pótolják a vízhiányt az egyébként is száraz ötödik kontinensen, ahol már tíz éve tart a szárazság.

Adelaide-ben már decemberben üzembe akarják helyezni az első sólepárló üzemet, példáját Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth is követi. Így összesen 12 millió ember, Ausztrália lakosainak több mint a fele remél több vizet a sólepárlás révén. Bár idén már ismét volt újra csapadék, nem akarják az ivóvíz mennyiségét az időjárás szeszélyességétől függővé tenni.

Az üzemek a nagyvárosok ivóvízszükségletének egyharmad részét adják majd. A költségek hatalmasak. A egyik dél-ausztráliai üzem mintegy 1,2 milliárd euróba (335 milliárd forint) kerül, az összes tervezett üzem 9 milliárd euró (2500 milliárd forint) lesz.

Maga az eljárás is igen drága és nagyon sok áramot fogyaszt - zúgolódnak környezetvédők. Az adelaide-i üzemben 1000 liter víz előállításához 4,5 kilowattóra áram szükséges.

Mauro Farinola, a helyi vízügyi hatóság szakembere elmondta: a tengerparttól 1500 méternyire szívják fel a vizet, amely azután egy alagúton keresztül jut az üzembe. A lepárlás teljes folyamata fél óráig tart, utána kész is az ivóvíz. A magas sótartalmú vizet és egyéb üledékeket pedig ugyanezen az úton juttatják vissza a tengerbe mintegy 1000 méternyire a parttól.

"Az egészben az a legironikusabb, hogy ezek az üzemek növelik a környezetszennyezést, és ily módon csak felerősödnek azok a problémák, amelyek miatt ezeket az üzemeket felépítik" - hangoztatta James Hitchcock, a "Friends of Earth" környezetvédelmi csoport tagja. "Bár Ausztráliában nagyon jó lehetőségek vannak szél és geotermikus energia használatára, az energia 80 százalékát mégis szénerőművek állítják elő, mivel az gazdaságosabb" - tette hozzá.

Környezetvédelmi szervezetek szerint az esővíz és a szennyvíz környezetbarát újrafelhasználása pótolhatná a vízhiány nagy részét. Az ausztrál lakosságot pedig vízspórolásra kellene szoktatni - érvelnek. Vízgazdálkodási szakemberek szerint a sólepárlás az egyetlen megoldás, amely nem függ az időjárástól.

Az árat a fogyasztók fogják megfizetni. Adelaide-ban a vízfogyasztás ára a következő öt évben megduplázódik majd.