Az ózon növeli az allergia esélyét

2010.08.23. 18:45

Nemcsak a légutakat terheli nyáron a levegő magas ózontartalma, a megnövekedett értékek hatására a növények allergiakeltő hatása is fokozódik, állapították meg bécsi kutatók a Journal of Allergy Clinical Immunology című szaklapban megjelentetett tanulmányukban.

"A vizsgálat eredményei alapján párhuzam vonható a környezetszennyezés és az allergia elterjedése között" - fejtette ki Rudolf Valenta, a projekt vezető immunológusa hétfőn Bécsben.

A kutatásban a tudósok két rozsfajt termesztettek olyan ózonnal erősen terhelt levegőben, amilyen a legforróbb bécsi nap csúcsértékének felel meg. Ez 79 részecske per milliárd (ppb) volt - azaz egymilliárd levegőrészecskében 79 ózonrészecske található. Az összehasonlításhoz normál mértékű ózonkoncentráció mellett is növesztettek rozst a tudósok.

Az eredményekből kiderült, mindkét rozsfaj esetében megnövekedett a magas ózonterhelésű növény fehérje- és allergéntartalma. Ezután a kutatók a rozs proteinkivonatát reagáltatták allergiás betegektől származó, az emberi immunrendszer által termelt antitestekkel.

"Kiderült, hogy az ózonnal súlyosan terhelt növények proteinkivonata erőteljesebb reakcióba lép az allergia kialakulásában fontos szerepet játszó Immunglobulin-E antitestekkel, mint a kontrollnövényeké" - fogalmazták meg a vizsgálat eredményét a kutatók.