Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Dánia feltartóztatta a Greenpeace egyik hajóját

2010.08.23. 22:04
3 hozzászólás

Feltartóztatta a dán haditengerészet hétfőn az északi sarkvidéken a Greenpeace egyik felderítő hajóját, miután az egy Grönland közelében működő olajfúrótorony irányába tartott.

A környezetvédő szervezet azért indított hajót a dán fennhatóság alá tartozó Grönland egyik szigetéhez, mert annak partjainál a brit Cairn Energy nevű konszern olaj és gáz után kutatva végez fúrásokat, amit a Greenpeace veszélyesnek tart. A dán hatóságok azzal fenyegetőztek, hogy megtámadják az aktivisták járművét, ha a biztonsági zónába merészkedik, közölte hétfőn a zöld szervezet.

A természetvédők szerint ezen a részen rendkívül kockázatosak a mélytengeri fúrások, tekintettel arra, hogy télen a vastag jégtakaró miatt lehetetlen megfékezni egy, a Mexikói-öbölben történtekhez hasonló katasztrófát. A Greenpeace úgy véli, a Deepwater Horizon fúrótorony kigyulladása miatt történt, óriási károkat okozó olajszennyezés egyértelműen rávilágít arra, hogy nagyobb mélységben fel kell hagyni a fekete arany utáni kutatással.

A brit energiatársaság elutasította a szervezet tiltakozását. "Mi a (dán) kormány megbízásából vagyunk itt. A munkavégzés pedig biztonságosan zajlik." - mondta el a Craig Energy egyik szóvivője.