Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Tudományosabb munkát várnak az ENSZ klímapaneljétől

2010.08.30. 21:33
0 hozzászólás

Az ENSZ bírálatok össztűzébe került Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) átalakítását javasolja egy szakértői testület. A bizottság tudományos színvonalának és szervezeti struktúrájának megerősítéséhez alapvető reformokra van szükség, fogalmazott a hétfőn ismertetett szakértői jelentés.

Az IPCC-t korábban hibás információk közzététele miatt érték heves bírálatok, amelyek többek között a tudományos adatokkal való manipulációt is felrótták a testületnek. Az IPCC 2007-es jelentésében valótlan adatokat közölt a Himalája vidékének gleccsereiről. A testület egy olyan tudóst idézett, amikor úgy fogalmazott, hogy 2035-re elolvadhatnak az ottani gleccserek, aki adataiban nem jelölte meg ezt az évet.

A klímatanács működését vizsgáló - az ENSZ által felkért - szakértői csoport szigorúbb tudományos irányvonalakat szorgalmazott az éghajlatváltozásról szóló adatok kezelésében.

A javaslatok szerint az IPCC élére egy végrehajtó bizottság kerülne, hogy így erősítsék a testület szervezeti felépítését. A vezetőségben helyet foglaló tagok hivatali idejét korlátoznák.