Sára, Márió
2 °C
6 °C

A pártok párbajára készül a rendőrség

2006.04.10. 10:18
Gyurcsány Ferenc, az MSZP miniszterelnök-jelöltje hétfőre a Batthyány-örökmécseshez hívta a liberális és szocialista szimpatizánsokat, míg Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ jelöltje a budai Várba hívta híveit hogy onnan indítsák a második félidőt. A rendőrség mindenütt ott lesz.

Az MSZP már a választások napján, még az urnazárás előtt pontosan meghatározta a rendőrségnek, milyen rendezvényt tart a Batthyány-örökmécsesnél - közölte a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese hétfőn az MTI érdeklődésére. A Gyurcsány Ferenc által vasárnap éjszaka bejelentett, a Batthyány-örökmécseshez összehívott választási rendezvény tervéről a szervezőktől már vasárnap pontos részleteket tudott meg a rendőrség, amely így már készen is áll a közlekedésrendészeti intézkedések tervével - mondta el Lapid Lajos dandártábornok. A tömeggyűlés megtartásához azért nem volt szükség előzetesen benyújtott területfoglalási engedélyre, mert az választási rendezvénynek minősül.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A színpadot, amely mellett egy óriáskivetítőt is elhelyeznek, a tervek szerint az V. kerületi Hold utca és a Báthory utca kereszteződésében állíttatja fel az MSZP.

Hétfőn kora délután tilos lesz gépkocsival megállni és várakozni Budapest belvárosában az Aulich utcában, a Szabadság téren, a Hold utca mindkét oldalán, a Nagysándor József utcában, a Báthory utcában, a Kálmán Imre utcában, valamint a Vértanúk terén.

Második félidő

A miniszterelnök vasárnap este a Városház-parkban a liberális sátorban arra hívta fel a jelenlevőket, hogy "holnap a Batthyány-örökmécsesnél legyen ott a koalíció, mutassuk meg a világnak, hogy együtt fogunk nyerni, és együtt fogunk kormányozni!". Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a meghívást elfogadta, és azt mondta: "ezen az összejövetelen már elintéztük, hogy körmös biztosan nem lesz". Orbán Viktor a választási eredmények csaknem teljes feldolgozása után tartott vasárnap éjszakai beszédében hétfőn 16 órára a budai Várba hívta a Fidesz híveit. Mint mondta: "onnan indul a második félidő".

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A rendőrség csak az urnazárást követően, Orbán Viktor éjszakai bejelentése után értesült a Fidesz szervezőitől a budai Várban tartandó tömegrendezvény szándékáról, ezért csak a délelőtti helyszíni bejárást követően születik meg a döntés arról, hol tart szükségesnek közlekedésrendészeti intézkedéseket a rendőrség, tájékoztatta a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese hétfőn az MTI-t.

Szükséges mértékig

A Fidesz a várban a Dísz téren tartja négykor a rendezvényét, mondta el az Indexnek Schőn Péter rendőrőrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályvezetője. Hétfőn délelőtt egyeztettek a rendőrök a szervezőkkel a helyszínek biztosításáról, a rendezvények környékét bejárták és felmérték, hogy milyen közterületi rendőri erőket kell mozgósítani.

"A rendőrség a szükséges mértékig biztosítja a rendezvényeket" - mondta Schőn Péter arra a kérdésre, hogy előreláthatólag mennyi rendőrt vezényelnek a várba, illetve az örökmécseshez. "Alapvetően persze a szervezőkön múlik a rendezvények biztosítása" - tette hozzá az őrnagy, aki azt is elmondta, hogy hasonló előkészületeket tesznek majd a rendőrök, mint az április 1-i és 2-i pártrendezvények előtt.