Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Háromszáz magyar megy Párizsba az antiglobalista fórumra

2003.11.11. 11:30
Várhatóan egymillió ember részvételével tartanak tüntetést Párizsban, a hétvégén a neoliberális gazdaságpolitika illetve a globalizáció ellen, a környezetvédelem ügyében és az emberi jogokért. A II. Európai Szociális Fórumra Magyarországról mintegy háromszázan mennek.
Öt témakörben tartanak előadásokat, vitákat a szerdán kezdődő II. Európai Szociális Fórumon Párizsban. Magyarországról háromszáz ember vesz részt a fórumon - mondta az Indexnek Horváth Richárd, az egyik szervezet, a Lehet Más a Világ hálózat munkatársa. A másik résztvevő nagyobb tömörülés a Magyar Szociális Fórum. A szervezetekbe különféle környezetvédő, antiglobalista csoportosulások tartoznak.

Antiglobalista programok
A háború ellen, a béke, az igazságosság, a szolidaritás Európájáért, egy olyan Európáért, amely nyitott a világra, valamint a neoliberalizmus ellen, a patriarchátus ellen, a jogok szociális és demokratikus Európájáért, a profit logikája ellen; egy ökológiailag fenntartható társadalomért, melyben a társadalmi igazságosság uralkodik. Továbbá az élelmezési szuverenitásért az "elüzletiesedés" folyamatai ellen, a demokratikus tájékoztatás, kultúra és oktatás Európájáért, és végül a rasszizmus, az idegengyűlölet és a kirekesztés ellen, a jogok egyenlőségéért, a kultúrák közötti párbeszédért: egy olyan Európáért, amely nyitva áll a bevándorlók, menekültek és menedékjogot kérők előtt.
A magyar résztvevőktől azt kérik a szervezők, hogy se alkoholt, se kábítószert ne fogyasszanak és tartózkodjanak az erőszaktól. Szombaton egymilliós tüntetésre számítanak a francia fővárosban a szervezők. Horváth szerint azért francia, korábban pedig olasz város adott teret a fórumnak, mert ezekben az országokban "fejlettebb az emberek antiglobalista kultúrája", és többen mennek el demonstrálni az "ügy" érdekében.

Az első kontinentális megmozdulás Firenzében volt, amelyen csak külföldről hatvanezren vettek részt. Az ottani megmozduláson is csaknem egymillióan demonstráltak.