Ervin
14 °C
21 °C

Hatvan napig kell csak rettegniük a tilosban parkolóknak

2006.11.30. 14:27
Egy kormány támogatását már elnyert javaslat a jelenlegi - általános érvényű - öt évről egy évre szállítaná le a parkolási díjtartozások elévülési idejét. Perelni is csak akkor lehet, ha hatvan napon belül volt felszólítás. A módosítások visszamenőleg nem hatályosak.

A közterületi parkolás díjának megfizetésével összefüggő visszásságok nap mint nap számos polgár idegeit borzolják: több évvel korábbi parkolása után követelnek rajta parkolási társaságok pótdíjat, noha egy parkolási cédulát ennyi ideig nyilvánvalóan senki nem őriz meg - indokolja meglehetősen közérthetően az SZDSZ-es Hankó Faragó Miklós a parlamentnek benyújtott törvénymódosítási javaslatában, miért kellene a jelenleginél szűkebb korlátok közé szorítani a parkolási cégek behajtási lehetőségét.

A kormány támogatását már elnyert javaslat a jelenlegi - általános érvényű - öt évről egy évre szállítaná le a parkolási díjtartozások elévülési idejét. Ez azt jelenti, hogy a parkolási cégek csak olyan követeléseikért léphetnek fel peres úton, melyek a kereset benyújtásától visszamenőleg egy éven belül keletkeztek.

Vége a kamatnak

A keresetet is csak akkor lehetne benyújtani, ha a parkolási bírság keletkezésétől számított 60 napon belül a díjfizetési felszólítást postára adja a parkolási társulás. Ez a határidő jogvesztő lenne a módosító javaslat szerint, azaz, ha hatvan napon belül nincs felszólítás, búcsút mondhat követelésének a társaság. A kamatoknak pedig végleg: a módosítás szerint a jövőben csak a díj- és a pótlékigény lesz bíróság előtt érvényesíthető, ezután késedelmi kamatot nem lehet felszámolni.

A módosítások visszamenőleg nem hatályosak, azaz amíg a parlament nem dönt, illetve amíg hatályba nem lépnek az új szabályok, a parkolási társaságok továbbra is öt évre visszamenőleg bármikor, kamatostul állhatnak elő követeléseikkel.

Még a Centrum is örül

"Maximálisan támogatjuk a javaslatot, arra számítunk, hogy erősíteni fogja az autósok körében is a jogkövetést" - mondta az Indexnek Lónyai Tamás, a Centrum Parkolórendszer Kft. kereskedelmi és kommunikációs igazgatója. (A cég az I., II., VI., VII., VIII., XI., és XII. kerületben szedi a parkolási díjakat.) A mai gyakorlat még vegyes, ismerte el az igazgató, a múltban feltornyosult követelések még időről időre előbukkanak, de az elmúlt időszakban keletkezett követelések esetében a cég már magától is tartotta a 60 napos felszólítási határidőt. Lónyai Tamás szerint az ellen sincs kifogásuk, hogy a jövőben nem élhetnek kamatköveteléssel, de mint mondta, a módosítás hatályba lépéséig a jelenlegi törvényi feltételek mellett folytatják a követelések behajtását.