Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Közérdekű adat a parkolócégek költségvetése

2008.09.18. 19:57
A PKKB ítélete szerint közérdekű adatnak minősülnek a Centrum Parkoló Rendszer Kft. parkolási díjakból származó bevételei és kiadásai.

Ki kell adnia a Centrum Parkoló Rendszer Kft.-nek a parkolási díjakból származó bevételek és kiadások adatait - szól a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtöki, nem jogerős ítélete. A kft.-nek 15 napon belül kell közölnie a Látkép Egyesülettel, hogy 2007-ben és 2008-ban a bevételekből mennyit fordított személyi kiadásokra és mennyi jutott a fővárosi önkormányzatoknak.

A bíróság kötelezte a céget arra is, hogy adja ki a 2008-at megelőző öt év egymillió forint feletti kifizetéseinek adatait. Fónyiné Kazareczki Andrea bíró az indoklásban elmondta: a kft., amely közfeladatot lát el, közérdekű adatok kiadását tagadta meg. Egy gazdasági szervezetnek, ha önkormányzattal vagy másik, önkormányzati feladatot ellátó szervezettel szerződik, számítania kell arra, hogy a feladattal kapcsolatos adatokról a nyilvánosság előtt számadással tartozik - tette hozzá.

A Centrum Parkoló Rendszer Kft. képviselője ezúttal sem jelent meg a tárgyaláson. Baltay Levente, az egyesület jogi képviselője az MTI-nek elmondta: a szervezet másodszor fordult bírósághoz, miután nem kapta meg a kért adatokat a parkolási cégtől. Emlékeztetett: egy korábbi pert - ugyancsak nem jogerősen - az egyesület már megnyert a kft.-vel szemben. Az ebben született ítélet arra kötelezi a társaságot, hogy a 2000 és 2006 közötti időszak bevételi és kiadási adatait közölje az egyesülettel.

Az ügyvéd arra számít, hogy az alperes kft. fellebbezést nyújt be, de bízik benne, hogy a budapesti polgárok rövidesen megtudhatják, mire fordítják a parkolóautomatákba bedobott forintokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!