Szabolcs
20 °C
35 °C

Esztergom polgármestere elnézést kért Párkánytól

2008.07.15. 18:57
Szombatról vasárnapra virradó éjjel magukat náciknak valló fiatalok buliztak Esztergomban, majd néhányan átmentek a Duna másik oldalára és ott náci jelszavakat skandáltak. Hetet el is fogtak a szlovák rendőrök.

Esztergom polgármestere nyílt levélben kért elnézést Párkány polgármesterétől, amiért a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) tagjai Esztergomban tartott összejövetelük után a Duna szlovák partján, Párkányban náci jelszavakat kiáltoztak.

"A szervezet (...) magánterületen tartotta rendezvényét. Sajnos nincs eszköz a kezünkben ahhoz, hogy az ilyen, városunkban nem kívánatos rendezvényt, provokációt megtiltsunk, megakadályozzunk" - áll Meggyes Tamás (Fidesz) polgármester levelében.

"A magyar gondolkodástól távol áll a letartóztatottak náci viselkedése (...) Erőszakos, gyűlölködő viselkedésük káros, a szervezet nem kívánatos Esztergomban. Az uszításra létrehozott kártékony csoport vezetőivel, tagjaival Esztergom Város Önkormányzata nem kíván fenntartani semmiféle kapcsolatot" - hangsúlyozta Esztergom polgármestere.

A szlovák hatóságok vasárnap hajnalban hét olyan magyar állampolgárságú fiatalt fogtak el, akik a Magyar Önvédelmi Mozgalom híveinek vallották magukat, és a nyitrai rendőrfőkapitány közlése szerint beismerték, hogy szélsőségesnek minősülő eszmékkel rokonszenveznek, azonosulnak a fasiszta rezsimmel.

Ellenük önkényuralmi jelszavak és eszmék népszerűsítésének kísérlete miatt vádindítványt nyújtott be az ügyészséghez a szlovák rendőrség.

Korábban az MSZP helyi szervezete szintén nyílt levélben hívta fel Meggyes Tamás figyelmét, hogy a szombatról vasárnapra virradó éjjel fél egykor Esztergom belvárosában is jól hallható volt, hogy a másfél kilométerre lévő MÖM-táborban több százan egyszerre Sieg Heil!-t kiáltottak. Az esetről hangfelvétel készült, melyet bizonyítékul az egyik városi portálra is feltöltöttek.