Szilvia
5 °C
16 °C

Mégis behajthatók a parkolási díjak

2002.03.01. 16:27
Mégis behajthatók jogszerűen a parkolási díjak. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ugyanis nem találta jogszerűtlennek azt a módszert, ahogyan a parkolási társaságok a nemfizető autósok adatait kezelik. Az ítélethirdetéskor azért az is elhangzott, hogy indokolt lenne a jelenleginél precízebb jogi szabályozás is.
A Budapesten működő három parkolási társaságnak mára már több milliárd forinttal tartoznak a nemfizető autósok. Abban mindenki egyetért, hogy ez az összeg jár nekik, csak abban nem egyeznek a vélemények, hogy hogyan lehet ezt jogszerűen behajtani. A gondot a közúti közlekedés nyilvánosságáról szóló törvény jelenti. E szerint ugyanis a BM központi Adatnyilántartóból csak abban az esetben lehet az autótulajdonos nevét és címét megtudni, ha ehhez tudják az autó rendszáma mellett az alváz és motorszámát is. Ez utóbbi két adatot viszont igen nehezen tudnák leolvasni a parkolóőrök.

Ezért fordultak segítségért a parkolási társaságok egy adatkezelő céghez. Megállapodásuk alapján a központi nyilvántartásból a parkolási társaság kéri ki a rendszám alapján az autó alváz és motorszámát. Ezeket az adatokat továbbítják az adatkezelőnek, amely ezek alapján, térítési díj ellenében megkapja a hivataltól az autós nevét és lakcímét.

A fizetési felszólítás huszonötszöröse is lehet a díjnak

Így ma már ilyen, az alkalmanként a parkolási díj huszonötszöröséról szóló csekket is tartalmazó levélre mindenki számíthat, aki az elmúlt öt évben fizetés nélkül parkolt. A felszólításokat minden esetben a gépkocsi tulajdonosa kapja. Azt ugyanis nem tudják figyelembe venni, hogy a kérdéses időben esetleg más használta a kocsit.

Adatvédelmileg aggályos

Majtényi László, korábbi adatvédelmi biztos korábban úgy nyilatkozott, hogy bár nem vitatható a parkolási társaságoknak az a jogos érdeke, hogy behajtsák a parkolási díjhátralékokat, de ezt most jogellenesen, a hatályos - és egyébként rossz - jogszabály kijátszásával teszik. A korábbi adatvédelmi biztosi ajánlás szerint is ezt a helyzetet csak a közúti közlekedés rendjéről szóló törvény módosításával lehet megnyugtató módon rendezni.

Éppen ez az adatvédelmi biztosi ajánlás volt az egyik legfőbb érve a Magyar Autóklubnak a mostani próbaperben. Azért hogy bíróság mondja ki, hogy jogellenes módon jutnak a parkolási társaságok a nemfizető autósok adataihoz, az adatokat kezelő, illetve továbbító Belügyminisztérium, a Centrum Kft., illetve az Euro-Inford Kft. ellen is benyújtottak keresetet. Az ezt elutasító ítélet még nem jogerős.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?