Orbán: Magyarország a nyugat része

2002.02.26. 10:09
Kedden tartotta a ciklus utolsó plenáris ülését az Országgyűlés. Az MSZP frakciója korábbi döntését felülbírálva részt vett az ülésen, de képviselői csak addig tartózkodtak nagyszámban a Tisztelt Házban, amíg le nem szavazták a Fidesz napirendi javaslatát. A szocialisták és a szabad demokraták is visszavonták valamennyi javaslatukat és kérdésüket, így az interpellációk órájában csak a MIÉP és a kormánypártok faggatták a minisztereket.
Az emberi méltóság tiszteletére és a nemzet érdekeinek figyelembevételére szólított fel mindenkit Mádl Ferenc köztársasági elnök napirend előtt elmondott felszólalásában a választási kampány kapcsán. A választási küzdelem ne szorítsa háttérbe a nemzeti érdekeket, hiszen a kölcsönös mértéktartás a választópolgárokat is segíti alkotmányos jogaik gyakorlásában, abban, hogy jól dönthessenek az ország jövője szempontjából - jelentette ki az államfő.

A köztársasági elnök beszédére reagálva Csurka István, a MIÉP elnöke kijelentette: a tisztességes kampány előfeltétele, hogy szűnjön meg a hazudozás. A pártelnök felszólította a sajtót arra, ne vádolják a MIÉP-et a kampány durvulásáért egy olyan tüntetés után, amely "megfordította az élet menetét", az Andrássy úton vasárnap összegyűlt tömeg ugyanis eldöntötte a választások első fordulóját.

Fodor: A Fidesz és a MIÉP ugyanaz

A rendszerváltás utáni parlamentáris demokrácia egyik legsúlyosabb válságának napja a mai, a kormány belpolitikailag és külpolitikailag ugyanis egyaránt romlásba döntötte az országot - jelentette ki Fodor Gábor, a szabad demokraták frakcióvezetője napirend előtti hozzászólásában.

Azt hittük, hogy megkövetik az ellenzéket és a mögöttük álló választókat azért, mer múltkor hazaárulónak nevezték őket - kezdte beszédét Fodor. Ám ezt nem tették meg: ismét kiderült, hogy Orbán Viktor miként viszonyul a parlamenti ellenzékhez - tette hozzá. Az ellenzék és a kormánypárt közti különbség, hogy mindannyian mást választ adnak a problémákra, de ezért egyikük sem nevezheti a másikat hazaárulónak és nemzetvesztőnek - mondta Fodor. A Fidesz politikája öncélú erőpolitika, az elszigetelődés politikája, amivel a szocialistákat ki akarják zárni a parlamenti politizálásból.

Nem tárgyaltak a médiatörvény módosításáról
Nem tárgyalt és nem határozott az Országgyűlés a médiatörvény uniós jogharmonizációs célú módosításáról a parlamenti ciklus utolsó ülésnapján, kedden, mert a képviselők nem járultak hozzá a házszabálytól való eltéréshez.
A Fidesz és a MIÉP ugyanaz, aki a Fideszre szavaz, ráadásként megkapja a MIÉP-et- jelentette ki Fodor, aki azt is elmondta: tiltakozásképpen minden minden ügyrendi kezdeményezést, kérdést, interpellációt visszavonnak, Orbán Viktor kormányától ugyanis nincs több kérdezni valójuk. Dávid Ibolya igazságügyi miniszter válaszában kijelentette: ne fenyegetőzzenek a Fidesz-MIÉP koalícióval, mert ha van hiteltelen ember, aki erre jóslatokat tehet, az pont a szabad demokraták szövetségéből jöhet.

Orbán: Magyarország a nyugat része

Orbán Viktor kormányfő felszólalásában elmondta: súlyos felelősséget vesz az a nyakába, aki nem demokratikus országnak minősíti Magyarországot, mert az ország demokratikus: mert polgárai szabadok és mert demokratikusan gondolkodnak. Aki ennek ellenkezőjét állítja, a polgárok demokratikus gondolkodását vonja kétségbe, illetve azt, amit itt az utolsó 12 évben elértek.

Magyarország nem egyszerűen szabad, hanem a nyugat része- tette hozzá a miniszterelnök. Sok a tennivaló, az ország ugyanis még nem tökéletes, éppoly tökéletlen, mint minden nyugat európai ország- jelentette ki a kormányfő, majd hozzátette : a kormány világnézete se nem konzervatív, se nem liberális, se nem haladó, se nem retrográd, egyszerűen magyar. Ezután Nagy Sándor szocialista frakcióvezető napirend előtti felszólalásában elmondta: már csak az új összetételű parlamentben kívánnak felszólalni.

Szájer József, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője napirend előtti felszólalásában az elmúlt négy év kapcsán elmondta: a magyar gazdaság bebizonyította, hogy egy nemzedék alatt felzárkózhatunk az EU fejlett országaihoz. A kormány erőfeszítéseit tekintve a politikus többek között a családi adókedvezményt, a gyes alanyi jogú bevezetését, a minimálbér megemelését, az új munkahelyek megteremtését, a munkanélküliség csökkentését, az infláció mérséklését, a lakáshitelek új koncepcióját, a nyugdíjak emelését, a tandíjak eltörlését, a diákhitel bevezetését és a Széchényi-terv elindítását sorolta fel.

Kérdések interpellációk az ellenzék nélkül

Miután az ellenzékl MSZP és SZDSZ az ülés kezdéskor bejelentette, hogy visszavonja valamennyi javaslatát, azonnali kérdését és interpellációját, csak a MIÉP és a kormányzópártok képviselői faggatták a minisztereket. Az SZDSZ képviselői a napirend jóváhagyását követően el is hagyták az üléstermet és a szocialisták padsoraiban is csupán néhány képviselő foglalt helyet, mint a sajtónak elmondták azért, nehogy valamilyen váratlan javaslatot az ellenzék távollétében elfogadjon a kormánypárti többség. Bár a Fidesz képviselői korábban többször közölték, hogy az ellenzék nélkül is működőképes a parlament, többször is a határozatképtelen volt a törvényhozás.

Napirend utáni pezsgő

A parlament több országgyűlési határozati javaslatot is elfogadott késő délután végetért ülésén. A képviselők 198 igen, 5 nem szavazattal és 1 tartózkodással elfogadta a XXX. Olimpiai Játékok és a XIV. Paralimpiai Játékok 2012-es budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándék támogatásáról szóló határozatot kedden. A határozat egyben felkéri a kormányt, hogy az olimpiai pályázathoz kapcsolódóan tegyen meg mindent a magyar sport átfogó fejlesztése érdekében. Döntöttek a képviselők több nemzetközi egyezményről és néhány beszámolót is jóváhagytak.

Bauer Tamás (SZDSZ) az utolsó ülésnapon is elmondta szokásos napirendutáni hozzászólását "Háttal Európának 69." címmel. A honatya a parlament ellenőrző szerepének hiányát nehezményezte beszédében. A képviselők a korábbi ciklusokhoz hasonlóan az utolsó ülésnap tiszteletére emlékérmet kaptak, melyet a parlament elnöke adományozott képviselőtársainak. A négyéves ciklus lezárásaként pezsgővel koccintottak egymással a honatyák.

Az utolsó ülésnap előzményei

A szocialisták frakciója hétfőn úgy döntött, mégis részt vesz az utolsó plenáris ülésen, ám képviselőik nem szavazzák meg a napirendet, és nem járulnak hozzá a házszabálytól való eltéréshez sem. Nagy Sándor frakcióvezető az előzményeket felidézve hangsúlyozta: a szocialisták elvárták volna, hogy a vezető kormánypárt politikusai kérjenek bocsánatot tőlük, amiért hazaárulónak nevezték őket a közelmúltban. Az MSZP-s politikus szerint erre azért is szükség lett volna, mert a Fidesz vezetői nem csupán a szocialista képviselőket, hanem közvetve a rájuk szavazó polgárokat is megsértették parlamenti bekiabálásukkal.

Szájer: a nemzet érdekei ellen cselekednek

A Fidesz, azután, hogy a szocialisták kivonultak az ülésteremből, és bejelentették, hogy nem vesznek részt a T. Ház utolsó ülésén, ismét benyújtotta a médiatörvény uniós jogharmonizációjáról szóló törvénymódosítást. A jogszabály módosítását a szocialisták korábban elutasították, a szerintük törvénysértő, kormánypárti jelöltekből álló médiakuratóriumok miatt. A Fidesz frakciója sajnálatát fejezte ki az MSZP "eljárásával" kapcsolatban. Szájer József, a képviselőcsoport vezetője hétfői közleményében tudatta: az MSZP Magyarország nemzeti érdekei ellen cselekszik, mert a törvénymódosítás nélkülözhetetlen az uniós tárgyalások audiovizuális fejezetének lezárásához. - Az MSZP-frakció hétfői döntésével tette fel a koronát arra az obstrukciós magatartásra, amit az Országgyűlés 1998-as második plenáris ülése óta folytat - tette hozzá Szájer.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek