Bernadett
0 °C
4 °C

Hazug Jani és sóskifli napirend előtt

2004.11.29. 14:22
A nyugdíjak álltak a napirend előtti vita középpontjában hétfőn. A pénzügyminisztérium azt állítja, hogy a román kormány nem akar hozzájárulni ahhoz, hogy a Romániában dolgozó, majd Magyarországra áttelepülő nyugdíjasok nyugdíját ők, és ne Magyarország fizesse, Áder János fideszes politikus szerint viszont a megállapodás már elérhető közelségbe került.
Áder János fideszes frakcióvezető "Gyurcsány hamissága" című napirend előtti felszólalásában azt kérte a kormányfőtől, kérjen bocsánatot a nyugdíjasoktól és a határon túli magyaroktól "addig, amíg van aki hajlandó fogadni bocsánatkérést". A bocsánatkérés oka, hogy a kormány a törvényben előírt 6,25 százalék helyett 6,3-kal emeli jövőre a nyugdíjakat, ami egy ötvenezer forintos nyugdíj esetében havi 25 forintos többletet jelent - mondta Áder. "Ez egy sóskifli ára" - tette hozzá.

Fenyegetés, riogatás

Áder megemlítette, hogy a birtokába került iratok szerint a kormány hamarosan megállapodik a román kormánnyal arról, hogy a Magyarországra települő nyugdíjasok után - a jelenlegivel ellentéteben - Románia fogja a nyugdíjat fizetni. Szerinte ez azt jelenti, hogy egy fillérbe sem kerülne Magyarországnak, ha határon túli nyugdíjasok települnének át. Áder sérelmezte, hogy a miniszterelnök "fenyegette, riogatta a nyugdíjasokat". Az egészségügyi miniszter előterjesztésének másoltatát délután a fidesz osztogatta a parlament folyosóján újságíróknak. A 2004. novemberi dátummal jegyzett megállapodás-tervezet "A magyar Köztársaság és Románia között, a szociális biztonságról szóló egyezmény aláírására történő felhatalmazás" címet viseli.

Nem csak sóskifli

Válaszában Katona Tamás, a pénzügyminisztérium politikai államtitkára elmondta, hogy jövőre összességében két lépcsőben, 8,3 százalékkal nőnek a nyugdíjak, amelyek vásárlóértéke négy százalékkal emelkedik. Hozzátette, "ebből nem csak egy sóskiflit lehet venni".

Katona Tamás cáfolta a román kormánnyal való megegyezést is, amely kapcsán egy szocialista képviselő a Fidesz frakcióvezetőjének azt kiabálta, hogy "hazug Jani". Az államtitkár közölte, hogy a román fél nem járult hozzá az érvényben lévő szerződés felbontásához (ma, ha egy határon túli Magyarországon letelepedik, akkor a Romániában ledolgozott idő után, a hazai szabályok alapján - a magyar állam fizeti a nyugdíjakat). Ez idén 19 milliárd forint volt, jövőre meghaladja a 20 milliárdot.