Auguszta
-3 °C
2 °C

Fejtágítás, protokolláris segítség, 'oszt jó napot

2006.05.09. 00:44
Néhány éve még többnapos felkészítést tartottak a parlamentbe újonnan bekerült képviselőknek, ma már erre nincs igény. Az új képviselő kap egy egységcsomagot, benne a képviselők jogállásáról szóló törvény, a házszabály és néhány technikai információ.

Protokolltanácsról lehet szó, de protokolltanácsadóra ne is számítson az a 112 képviselő, aki először teszi be a lábát az ülésterembe. Soltész István, a parlament főtitkára úgy emlékszik, hogy a frakciók nyolc éve nem tartanak igényt arra a többnapos, vidéki tréningre, amelyet annak idején a Századvég kínált.

Mesterséges inteligencia

Néhány éve teljes szakértői és protokolláris oktatást kaptak a parlamenti képviselők, 1998 óta erre már nem tartanak igényt, jóllehet parlamenti folyosókon az újak bizonyosan hallani fognak arról a képviselőről, aki egy diplomáciai fogadáson edzőcipőt húzott az öltönyéhez.

Az Országgyűlés Hivatalának ilyen értelemben nincs dolga a képviselőkkel, mondta Soltész, de nem aggódik, hiszen az újaknak a rutinosabb képviselők bizonyosan átadják tudásukat. Továbbképzést a frakciók és a munkacsoportok nyújtanak, tette hozzá.

A frakciók maguk tartanak eligazítást az új képviselőknek, tudtuk meg Lendvai Ildikótól, az MSZP frakcióvezetőjétől. Szerinte a jövő heti frakcióülés után egy-két órás eligazítást kapnak az újak. Az eligazításról magát az eligazítót, Göndör Istvánt kérdeztük, aki szerint a frakcióülésen általában már megismerik egymást, aztán "kell, hogy lelki életet éljünk".

Hűséggel a pártért
A Magyar Nemzet szerint a szocialista és szabad demokrata képviselőktől Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elvárja, hogy az első frakcióülésen "hűségesküt" tegyenek. Az Indexnek Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese a hűségnyilakozat tényét cáfolta. Szerinte a koalíciós politikusoknak semmilyen iratot nem kell aláírniuk. Más infromációk szerint viszont a politikusoknak valóban aláírásukkal kell erősíteniük, de nem a hűségnyilatkozatot, hanem a kormányprogramot. A Fidesznél nincs hűségnyilatkozatra vonatkozó kezdeményezés.

A szocialista képviselők a képviselőcsoport vezetőitől már ezen a héten megkapták azt a levelet, amelyre válaszolva kifejthetik, melyik téma szimpatikus nekik, miben tudnának segíteni.

Külön szolgáltatás

Göndör szerint a szabályok és törvények, eljárások ismertetésén túl az újak "külön szolgáltatásként" protokolláris segítségre is számíthatnak, például, hogy kinek nem áll jól a piros nyakkendő, és hogy hordjon inkább, mondjuk, csíkosat. Általában azonban egyik megkérdezettünk sem feltételezte, hogy az új képviselőknek el kellene magyarázni a különbséget egy tehenészet és a képviselői irodaház között.

Arra az újak viszont ne is számítsanak, hogy a kampányban megismert "ötven" kampánytémát a frakció és a parlament elé ömleszthetik, mondta Göndör. A belső regulákon túl néhány praktikus tanács is terítékre kerül. Például, aki az elmúlt tíz évben megszokta, hogy maga helyett a titkárnője veszi fel a telefont, annak ismét meg kell tanulnia "ilyen kis munkákat is elvégezni".

Az MDF tizenegy képviselőjéből öten először léphetnek képviselőként a parlamentbe. Herényi Károly szűkszavúan csak annyit közölt, hogy ügyesen felkészítik őket, és mindent megadnak nekik, ami a képviselői munkához szükséges.

A Fidesz helyzete viszont egészen speciális, hiszen Navracsics Tibor személyében nemcsak új képviselővel bővül a frakció, hanem Orbán Viktor egykori kabinetfőnöke a jövő héten egyből frakcióvezetőként debütál.

Akiket nem kell felkészíteni

Navracsics az Indexnek elmondta, hogy Áderrel már személyesen egyeztetett, és a Fidesz volt frakcióvezetője átadta a folyó ügyeket. Navracsics szerint neki különösebb felkészítésre nincs is szüksége, hiszen a képviselőcsoporttal már korábban is együtt dolgozott.

A fideszes frakcióvezető elárulta, hogy az új képviselők "fejtágításon" vesznek részt. Megtanulják például azt, hogyan kell módosító indítványokat írni.

Az SZDSZ öt új képviselővel vág neki a következő négy évnek. Közülük Sándor Klára elmondta, hogy a frakció irodavezetőjétől egy összeállított anyagot kaptak, azzal, hogy ha további kérdések merülnek fel, telefonáljanak. Az SZDSZ-ben semmilyen formális menete nincs annak, hogyan jussanak információkhoz, de nem aggódik, mert "jó kezekben van". Az öt új képviselő között polgármester és gazdasági miniszter is van, tehát "nem vagyunk elveszett emberek".