Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Farizeusok, kémek, teherautók napirend előtt

2002.06.25. 11:55
Farizeus magatartásnak minősítette a Fidesznek a Medgyessy-üggyel kapcsolatos nyilatkozatait Kuncze Gábor. A SZDSZ elnöke bejelentette, pártja vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, amely a rendszerváltás utáni kormányok tagjainak múltját vizsgálná. Balsai István MDF-es politikus úgy vélte, a múlt héten kipattant ügy negatívan befolyásolja hazánk nemzetközi megítélését. Simicskó István a honvédelmi tárca egyik többmilliárdos beszerzésének körülményeit kifogásolta.
Az Országgyűlés keddi ülésnapján napirend előtti felszólalásában Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke farizeus magatartásnak minősítette a Fidesz Medgyessy Péter ügyével kapcsolatos nyilatkozatait. Úgy vélte, hogy az ellenzéki pártnak nincsen morális alapja ahhoz, hogy olyan bírálatokat fogalmazzon meg, amelyekkel ellentétes véleményt képviselt korábban. Mint mondta: a Fidesz az elmúlt négy esztendőben tevékenységével rombolta a demokratikus intézményrendszert, ellehetetlenítette az Országgyűlés és pénzzel tömte tele saját és kliensei zsebét.

A kormánytagok múltját vizsgálnák

Kuncze szerint a Fidesz mindeddig meggátolta azt is, hogy az ország teljesen szembenézzen múltjával. Megismételte: ennek érdekében az SZDSZ egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. Ez a testület megvizsgálná azt, hogy a rendszerváltás utáni kormányok tagjai bármilyen formában töltöttek-e be szerepet az állambiztonsági szerveknél. Kuncze Gábor úgy fogalmazott: bíznak abban, hogy kiderül: a politikai elit milyen szempontból érintetlen.

Balsai a "nemzetközi tekintélyért" aggódik

Balsai István, az MDF frakcióvezetője a Medgyessy Péterrel kapcsolatos Der Spiegel cikkét ismertetve azt hangoztatta: hogy a kirobbant botrány Magyarország nemzetközi tekintélyét beárnyékolta. Mint fogalmazott: az utóbbi napokban Kovács László külügyminiszter Medgyessy Péter szekundánsaként napi nyolc-tíz órában cáfolja ezeket a véleményeket.

Az MDF-es politikus szerint azonban nehéz elhinni, hogy a brezsnyevi doktrína éveiben Don Quijoteként harcolt a szovjet KGB ellen a miniszterelnök. Balsai szerint elemi érdek annak tisztázása, hogy a kormányfő pontosan milyen feladatot végzett.

A felszólalásra reagálva Kovács László külügyminiszter úgy vélekedett: a Der Spiegel cikkéhez hasonló forrásmegjelölés nélküli írásokkal nem érdemes foglalkozni.

Kovács László találkozott Mádl Ferenccel

A Sevillai EU- csúcson tapasztalt benyomásait összegezve pedig azt mondta: semmiféle jele nem volt annak, hogy bármely vezető európai politikus fenntartásait fogalmazta volna meg a magyar miniszterelnökkel szemben. A külügyminiszter nem sokkal később Mádl Ferenc köztársasági elnöknek is ugyanazt mondta. Mint ismert, az államfő minden parlamenti párt vezetőjével és a kormányfővel is konzultálni kíván, majd ezután fejti ki véleményét az ügyről.

Simicskó a közbeszerzési eljárást hiányolja

Simicskó István fideszes képviselő azért kért szót napirend előtt, hogy megtudja: mi szükség volt a honvédelmi bizottság legutóbbi ülésén elhangzottakat tíz évre titkosítani. A politikus mindezt azért is furcsának tartotta, mert Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a Népszabadságnak nyilatkozva beszámolt arról: ötszáz darab teherautó megvásárlásáról döntöttek, amelyet a német hadsereg ajánlott fel hazánknak.

Simicskó István ezt azért tartja példátlannak, mert a közbeszerzési eljárás mellőzésével döntöttek egy több milliárdos tételről. Válaszában a honvédelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a közbeszerzés mellőzéséről még az előző kormány idején döntöttek. Az új miniszterelnök azonban azt kérte tőle, hogy közbeszerzési eljárással folytassák le az ügyletet. A német fél sürgetése miatt azonban a hosszadalmas eljárást célszerű volt elhagyni, erről azonban tájékozatni akarták az ellenzéket is. Ezért tartották meg a honvédelmi bizottság ülésén a beszámolót, amit azonban az ott elhangzott államtitkokra tekintettel kellett titkosítani.

A beszerzés értéke egyébként körülbelü akkora, mint amekkorát honvédelmi minisztériumban jutalomként kifizettek az elmúlt évben, fogalmazott a miniszter.