Valér
-1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Farizeusok, kémek, teherautók napirend előtt

2002.06.25. 11:55
Farizeus magatartásnak minősítette a Fidesznek a Medgyessy-üggyel kapcsolatos nyilatkozatait Kuncze Gábor. A SZDSZ elnöke bejelentette, pártja vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, amely a rendszerváltás utáni kormányok tagjainak múltját vizsgálná. Balsai István MDF-es politikus úgy vélte, a múlt héten kipattant ügy negatívan befolyásolja hazánk nemzetközi megítélését. Simicskó István a honvédelmi tárca egyik többmilliárdos beszerzésének körülményeit kifogásolta.
Az Országgyűlés keddi ülésnapján napirend előtti felszólalásában Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke farizeus magatartásnak minősítette a Fidesz Medgyessy Péter ügyével kapcsolatos nyilatkozatait. Úgy vélte, hogy az ellenzéki pártnak nincsen morális alapja ahhoz, hogy olyan bírálatokat fogalmazzon meg, amelyekkel ellentétes véleményt képviselt korábban. Mint mondta: a Fidesz az elmúlt négy esztendőben tevékenységével rombolta a demokratikus intézményrendszert, ellehetetlenítette az Országgyűlés és pénzzel tömte tele saját és kliensei zsebét.

A kormánytagok múltját vizsgálnák

Kuncze szerint a Fidesz mindeddig meggátolta azt is, hogy az ország teljesen szembenézzen múltjával. Megismételte: ennek érdekében az SZDSZ egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. Ez a testület megvizsgálná azt, hogy a rendszerváltás utáni kormányok tagjai bármilyen formában töltöttek-e be szerepet az állambiztonsági szerveknél. Kuncze Gábor úgy fogalmazott: bíznak abban, hogy kiderül: a politikai elit milyen szempontból érintetlen.

Balsai a "nemzetközi tekintélyért" aggódik

Balsai István, az MDF frakcióvezetője a Medgyessy Péterrel kapcsolatos Der Spiegel cikkét ismertetve azt hangoztatta: hogy a kirobbant botrány Magyarország nemzetközi tekintélyét beárnyékolta. Mint fogalmazott: az utóbbi napokban Kovács László külügyminiszter Medgyessy Péter szekundánsaként napi nyolc-tíz órában cáfolja ezeket a véleményeket.

Az MDF-es politikus szerint azonban nehéz elhinni, hogy a brezsnyevi doktrína éveiben Don Quijoteként harcolt a szovjet KGB ellen a miniszterelnök. Balsai szerint elemi érdek annak tisztázása, hogy a kormányfő pontosan milyen feladatot végzett.

A felszólalásra reagálva Kovács László külügyminiszter úgy vélekedett: a Der Spiegel cikkéhez hasonló forrásmegjelölés nélküli írásokkal nem érdemes foglalkozni.

Kovács László találkozott Mádl Ferenccel

A Sevillai EU- csúcson tapasztalt benyomásait összegezve pedig azt mondta: semmiféle jele nem volt annak, hogy bármely vezető európai politikus fenntartásait fogalmazta volna meg a magyar miniszterelnökkel szemben. A külügyminiszter nem sokkal később Mádl Ferenc köztársasági elnöknek is ugyanazt mondta. Mint ismert, az államfő minden parlamenti párt vezetőjével és a kormányfővel is konzultálni kíván, majd ezután fejti ki véleményét az ügyről.

Simicskó a közbeszerzési eljárást hiányolja

Simicskó István fideszes képviselő azért kért szót napirend előtt, hogy megtudja: mi szükség volt a honvédelmi bizottság legutóbbi ülésén elhangzottakat tíz évre titkosítani. A politikus mindezt azért is furcsának tartotta, mert Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a Népszabadságnak nyilatkozva beszámolt arról: ötszáz darab teherautó megvásárlásáról döntöttek, amelyet a német hadsereg ajánlott fel hazánknak.

Simicskó István ezt azért tartja példátlannak, mert a közbeszerzési eljárás mellőzésével döntöttek egy több milliárdos tételről. Válaszában a honvédelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a közbeszerzés mellőzéséről még az előző kormány idején döntöttek. Az új miniszterelnök azonban azt kérte tőle, hogy közbeszerzési eljárással folytassák le az ügyletet. A német fél sürgetése miatt azonban a hosszadalmas eljárást célszerű volt elhagyni, erről azonban tájékozatni akarták az ellenzéket is. Ezért tartották meg a honvédelmi bizottság ülésén a beszámolót, amit azonban az ott elhangzott államtitkokra tekintettel kellett titkosítani.

A beszerzés értéke egyébként körülbelü akkora, mint amekkorát honvédelmi minisztériumban jutalomként kifizettek az elmúlt évben, fogalmazott a miniszter.