Mátyás
-6 °C
1 °C

Összezsugorodhat a Parlament

2001.08.07. 14:00
A Fidesz támogatja a kisebb parlament létrehozását, amit a szocialista honatyák már régóta szorgalmaznak. Szájer József frakcióvezető azt javasolja ezért az MSZP-nek, hogy kezdjenek tárgyalásokat a kérdésről. Azt szeretné, ha az Országgyűlés őszi ülésszakának megkezdése előtt elindulhatnának az egyeztetések, s az ehhez szükséges törvénymódosításokat még ebben a ciklusban elfogadnák.
Szájer József szerint a kisebb parlamenthez szükséges jogszabály-módosítások - az MSZP támogatása esetén - még ebben a törvényhozási ciklusban biztosíthatóak, ezért a Fidesz frakcióvezetője azt javasolja szocialista partnerének, hogy kezdjenek tárgyalásokat a kérdésről még az Országgyűlés őszi ülésszakának megkezdése előtt. A Fidesz frakcióvezetője Nagy Sándor MSZP-frakcióvezetőnek küldött levelében közli: örömmel értesült Medgyessy Péter sajtónyilatkozatából arról, hogy a szocialisták megváltoztatták korábbi véleményüket, és most már támogatják a kisebb parlament létrehozásának gondolatát.

- A Fidesz már nagyon régóta szeretné a kisebb létszámú parlament létrehozásához szükséges alkotmányos lépéseket megtenni - véli Szájer, aki szerint a hasonló népességű országok túlnyomó többségének a magyarénál alacsonyabb létszámú törvényhozása van. A képviselőcsoport vezetője hangsúlyozza: a két parlament létrehozása nem két perc, valószínűleg nemcsak a politikusok, hanem az alkotmányjogászok is hosszan elvitatkoznak majd.

- A magyar polgárok körében már régóta széles körű az egyetértés abban, hogy kevesebb képviselővel is jól működhet a Magyar Országgyűlés - fogalmaz a Fidesz frakcióvezetője, aki arra kéri Nagy Sándort, jelölje meg találkozásuk pontos időpontját az augusztusi bizottsági hét bármely napjára.

Az MSZP a Fidesz bejelentésére közleményt adott ki, mely szerint a Magyar Országgyűlés szocialista frakciója örömmel értesült arról, hogy Medgyessy Péter kezdeményezésére két hét után érdemi választ adott a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője. A Keller László frakcióvezető-helyettes ugyanakkor úgy véli, hogy a szocialista miniszterelnök-jelölt javaslata szerint egyidejűleg szükséges olyan lépéseket tenni, amelyek következtében egyrészt biztosítható a képviseleti jog a nemzeti kisebbségek, egyházak, civil szervezetek körülhatárolt körének számára, másrészt megvalósítható az Országgyűlés létszámának csökkentése.